Confidenţialitate

16 regiuni din Ucraina au fost reconectate la energie electrică. În capitala Kiev, un sfert din locuințe nu au curent

Joi dimineață a fost restabilită alimentarea cu energie electrică în 16 regiuni ale Ucrainei. În urma bombardamentelor rusești de ieri, o până masivă de curent a afectat cea mai mare parte a țării. În capitala Kiev, un sfert din case încă nu au curent electric. Iar lipsa energiei electrice afectează în prezent și 3 puncte de control de la granițele cu România și Ungaria.

Cele trei centrale nucleare ucrainene aflate sub controlul Kievului au fost reconectate la reţeaua electrică, după ce fusesera decuplate ieri, ca măsură de precauţie, din cauza atacurilor masive ale fortelor ruse. Aceste instalaţii ar urma să înceapă să livreze electricitate cel târziu „în aceasta seară”, a anuntat Ministerul Energeticii din Ucraina.

Cel putin 7 persoane, inclusiv un bebelus, au murit ieri in urma loviturilor aeriene rusești, care au distrus facilități critice, dar si locuinte si o maternitate… si au  dus la pene de curent generalizate în Ucraina și în Moldova vecină.

Din cauza întreruperilor de curent, aproape 3.000 de mineri din regiunea centrală Dnipropetrovsk au ramas blocați în subteran peste noapte. Ei au fost salvati dimineața.

De asemenea, jumătate din gospodăriile din regiune au fost alimentate din nou cu energie electrică, dar  vor mai fi întreruperi pentru a minimiza sarcina asupra rețelei electrice, a anuntat guvernatorul regiunii. Din cauza lipsei de energie electrică, înregistrarea persoanelor și masinilor nu se poate face la punctul de control Solotvino de la granița cu România și la alte 2 de la granița cu Ungaria.

La Kiev, echipele de interventie au lucrat toată noaptea si au reusit sa restabileasca alimentarea cu apă pe malul estic al Niprului, care traversează orașul, iar administrația orasului se așteaptă ca in cursul zilei să rezolve problemele și pe malul vestic.

Emmanuel Macron a anuntat pe Twitter ca Franța va organiza pe 13 decembrie la Paris o conferință a donatorilor în sprijinul Ucrainei.  Nu vom uita Moldova, care a fost, de asemenea, afectată de întreruperi de apă și electricitate.

Președintele francez a denunțat atacurile aeriene rusești drept “crime de război” împotriva infrastructurii civile din Ucraina și a declarat că aceste acte „nu pot rămâne nepedepsite”.

Foto: Shutterstock

Citește și: Parlamentul European a declarat Rusia „stat terorist”