Confidenţialitate

16 ieșeni la spital, după ce au tăiat o vacă ce avea rabie

16 ieșeni au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase, după ce au tăiat o vacă ce avea rabie. Sunt monitorizate 25 de persoane, însă medicii se tem că tratamentul nu va avea efect. Oamenii ar fi ajuns prea târziu la Spital.

Directorul medical al Spitalului de Boli Infectioase, Mihnea Hurmuzache a declarat că „în urmă cu 5 zile, la o fermă de vaci din localitatea Gorban a apărut, la unul dintre animale, un comportament deosebit, fiind suspectă de rabie. Vaca a fost scacrificată, iar organele – creierul și inima – au ajuns la Serviciul Sanitar Veterinar pentru analize. Rabia a fost confirmată. Dar s-au depășit cele 72 de ore standard în care muncitorii trebuiau să se prezinte pentru administrarea serului și a vaccinului. Noi sperăm ca pacienții să nu se fi contaminat atât de tare încât să nu aibă efect vaccinul”.

Timp de 3 zile pacienților li se va administra ser, după care urmează să fie vaccinați antirabic. În prezent, cele 16 persoane sunt sub strictă monitorizare. În total sunt 25 de oameni care ar trebui să facă profilaxie. Cazul a fost confirmat de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași. De asemenea, personalul DSVSA Iași a luat măsuri la fermă, iar carnea infectată a vacii nu a fost trimisă spre consum.