Confidenţialitate

15 iunie 2017 – data de la care se elimină tarifele de roaming în UE

Parlamentul European a aprobat joi un acord cu Consiliul UE privind preţurile maxime pe care companiile şi le pot aplică reciproc pentru utilizarea reţelelor.

Potrivit unui comunicat al Legislativului european, eliminarea tarifelor de roaming pentru utilizatori, programată pentru 15 iunie 2017, va permite consumatorilor să telefoneze, să trimită SMS-uri şi să folosească date pe mobil atunci când călătoresc în alt stat UE, la acelaşi cost că acasă.

Este o mare victorie pentru consumatorii europeni. Putem sărbători acum faptul că de la 15 iunie nu vor mai fi tarife de roaming. Utilizatorii care vor călători prin Europa vor putea verifică emailul, utiliza hărţi, încarcă fotografii pe reţelele sociale, vor putea telefona şi trimite SMS-uri acasă fără costuri suplimentare”, a spus raportorul Miapetra Kumpula-Natri.

 

Anul trecut, pe 21 septembrie, Comisia Europeană a garantat că, începând din iunie 2017, nu vor mai fi impuse tarife de roamnig europenilor  care călătoresc în alte state membre ale Uniunii Europene, revenind asupra unei propuneri anterioare controversate ce viza eliminarea tarifelor de roaming doar pentru o perioadă limitată de 90 de zile pe an.

Conform acordului, preţul maxim la apelurile telefonice va scădea de la 5 eurocenţi/minut până la 3,2 eurocenţi /minut, în timp ce la mesajele SMS tarifele vor scădea de la 2 eurocenţi până la 1 eurocent per SMS.

De asemenea, acordul prevede o reducere progresivă, pe parcursul a cinci ani, a tarifelor pentru serviciile de date de la 50 de euro per Gigabyte în prezent până la 7,7 euro per Gigabyte, începând cu 15 iunie 2017, la 6 euro per Gigabyte, la 1 ianuarie 2018, 4,5 euro în 2019, 3,5 euro în 2020, 3 euro în 2021 şi 2,5 euro în 2022.

Limitele mai mici pentru transferul de date ar putea permite consumatorilor UE să acceseze mai multe date cum ar fi, de exemplu, conţinut audiovizual, atunci când călătoresc dintr-o ţară în altă.