Confidenţialitate

121 de ani de la naşterea lui Mihail Jora

Pe 2 august 1801, la Roman, se năştea Mihail Jora. De numele său se leagă peste o sută de partituri reunite sub numele ‘Cântece’, suita simfonică ‘Privelişti moldoveneşti’, numeroase lucrări de muzică de cameră, dar şi balete celebre.

A fost prieten apropiat al lui George Enescu si profesor al lui Dinu Lipatti.

Mihail Jora şi-a început studiile de specialitate la Conservatorul din Iaşi, continuându-le la Leipzig. A fost nevoit să le întrerupă din cauza izbucnirii Primului Război Mondial, la care Jora a luat parte activ, luptând pe front. După terminarea războiului şi-a reluat studiile, mutându-se la Paris. Nu a stat mult timp despărţit de România. Reîntors în ţară, compozitorul a desfăşurat o bogată activitate atât ca pianist, dirijor şi critic, cât şi ca director muzical al Societăţii Române de Radiodifuziune – începând cu 1928, anul înfiinţării instituţiei – şi ca profesor de compoziţie la Conservatorul din Bucureşti, din 1929.

Şi-a numit cele peste o sută de partituri ‘Cântece’, pentru a sugera caracterul românesc şi particularităţile specifice care despart aceste lucrări de tradiţia liedului german, reprezentat în special de compoziţiile lui Schubert, Schumann şi Brahms.

Uniunea Criticilor Muzicali îi poartă numele şi organizează anual la Bucureşti ‘Concursul Naţional de Interpretare Muzicală Mihail Jora’. Numele Mihail Jora îl poartă şi Studioul de Concerte al Palatului Radio, cea mai mare sală de concerte simfonice şi corale din România

Mihail Jora s-a stins din viaţă pe data de 10 mai 1971.