Confidenţialitate

100 de deținuți au fost evacuați din Penitenciarul ”Poarta Albă”

Un alt penitenciar este în pericol de prăbușire – Penitenciarul Poarta Albă din Constanța.

Aproximativ 100 de deținuți au fost evacuați de urgență.

Aceștia au fost transferați la alte penitenciare din județ, dar și în alte clădiri de la Poarta Albă unde nu sunt riscuri.

Secțiile respective vor intra în renovare dar – potrivit liderului Federației Sindicatelor din Penitenciare, Sorin Dumitrașcu –  nu se află în lista de reparații capitale.

”Undeva în jurul a 100 de deținuți de mai multe categorii… e vorba de câțiva minori, câteva femei și mai mulți deținuți bărbați care au fost mutați de pe trei secții diferite. O parte au fost mutați la secția exterioară Valul lui Traian, unii la alte camere din același penitenciar. Probabil că unii vor fi trimiși la alte penitenciare în perioada următoare”, a declarat la Europa Fm, liderul Federației Sindicatelor din Penitenciare, Sorin Dumitrașcu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul justiției, Tudorel Toader trage de timp și ascunde situația reală în care se află penitenciarele, spun sindicaliștii.

”Ne place sau nu, constatăm că Ministrul Justiției trage de timp. Pare că încearcă să ascundă o situație despre care știe că este urâtă și nu face nimic în privința asta. Cred că interesul este acela de a trece acele legi care înseamnă beneficii pentru deținuți și asta aproape că s-a întâmplat, fie că discutăm despre recurs compensatoriu, fie că discutăm de acele premii speciale pentru infractori, așa cum le-am numit noi. Nu este însă un interes real în ceea ce privește modernizarea penitenciarelor, pentru că asta dacă s-ar fi vrut, s-ar fi întâmplat”, mai spune Sorin Dumitrașcu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Costurile pentru „premierea” infractorilor au fost estimate între 370 și 550 de milioane de Euro iar sindicaliștii susțin că din acești bani s-ar putea renova peste 100 de clădiri.

La începutul lunii aprilie, 450 de deținuți au fost evacuați de urgență și din Penitenciarul Iași – tot din cauza pericolului de prăbușire.