100 de ani de la nasterea lui Corneliu Coposu

Fundatia Corneliu Coposu organizeaza zilele acestea o serie de evenimente pentru a marca 100 de ani de la nasterea marelui om politic, fost presedinte al PNT-CD: lansari de carte si emisiuni filatelice, un concet extraordinar la Ateneul Roman, dar si un campionat de Bridge, Seniorul fiind un mare iubitor al acestui joc de inteligenta.

Corneliu Coposu s-a nascut pe 20 mai 1914 la Bobota, in Salaj. A absolvit Facultatea de Drept din Cluj si a fost secretar personal si apoi politic al lui Iuliu Maniu, intre 1937 si 1947.

In iulie 1947 a fost arestat împreună cu întreaga conducere a PNȚ.

A fost condamnat la 25 de ani de inchisoare, din care a executat 17 ani si jumatate. Corneliu Coposu a fost închis până în 1962 în penitenciarul Râmnicu Sărat: un regim sever de izolare. Timp de 8 ani nu a vorbit cu nimeni, dupa cum el insusi marturisea in Memorialul Durerii.

Corneliu Coposu a trecut prin mai multe puscarii comuniste: Jilava, Gherla, Aiud, Craiova, Capul Midia si altele, unde a fost batut cu cruzime.

La Fortul 13 Jilava va fi inaugurata o celula care-i va purta numele lui Corneliu Coposu.

În aprilie 1964 a fost pus în libertate, după 17 ani si jumatate de detenție. A lucrat ca muncitor necalificat in constructii. Intre 1967 si 1989 a organizat si a condus in ilegalitate un nucleu al PNT, iar in 1987 a afiliat partidul la Internationala Crestin-Democrata. A asteptat 40 de ani caderea comunismului. Pe 22 decembrie 1989 a reinfiintat PNT-CD in legalitate.

In ianuarie si iunie 1990, minerii i-au devastat casa, si au incendiat sediul PNTCD.

Corneliu Coposu s-a stins pe 11 noiembrie 1995. Este înmormântat în Cimitirul Bellu Catolic. Numeroase locuri publice îi poartă numele.

Moartea sa a generat un imens val de simpatie populară pentru forțele politice anticomuniste din România. Deși nu a beneficiat de funeralii naționale, la înmormântarea sa au participat sute de mii de oameni, veniți din întreaga țară. Acest curent de simpatie a contribuit la victoria Convenției Democrate la alegerile generale din 1996.