10 piese U2 care au făcut din trupa irlandeză una dintre cele mai bune din toate timpurile – VIDEO

Lansată în 1976, trupa irlandeză U2 avea la început un sunet cu rădăcini post-punk, evoluând ulterior prin influențe din diverse genuri muzicale populare. Versurile pieselor, adesea înfrumusețate prin imagini spirituale, se concentrează pe teme personale și sociopolitice.

U2 a lansat 13 albume de studio și se numără printre cei mai bine vânduți artiști muzicali din toate timpurile, cu mai mult de 150 de milioane de discuri vândute în lumea întreagă. A câștigat 22 de premii Grammy în întreaga carieră, mai mult decât orice altă trupă. A fost aleasă în Rock and Roll Hall of Fame în 2005, chiar în primul an de eligibilitate. U2 se poziționează pe locul 22 în lista Rolling Stone ”Cei mai mari 100 de artiști din toate timpurile”, celebra revistă numind-o ”Cea mai mare trupă din lume”.

Paul David Hewson, născut pe 10 mai 1960, este cu siguranță mai cunoscut întregii lumi drept Bono, solistul U2, cântăreț, compozitor și muzician irlandez, om de afaceri și filantrop. Bono scrie aproape toate versurile pieselor U2, folosind frecvent teme religioase, sociale și politice. În anii de început ai trupei U2, versurile lui Bono au contribuit la tonul lor revoluționar și spiritual. Pe măsură ce trupa s-a maturizat, versurile irlandezului au devenit inspirate mai degrabă de experiențe personale împărțite cu ceilalți membri.

Bono este cunoscut și pentru activismul său legat de Africa, pentru care a cofondat numeroase proiecte umanitare. A organizat și a cântat în diverse concerte caritabile, pentru care a colaborat și cu politicieni influenți. Solistul U2 a primit o distincție onorifică din partea Reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii pentru serviciile sale aduse industriei muzicale și pentru munca sa umanitară. Împreună cu Bill și Melinda Gates, U2 a fost numit Persoana Time a Anului în 2005, acesta fiind doar unul dintre numeroase alte premii și nominalizări.

În continuare Europa FM vă prezintă o listă de piese U2 pe care le putem asculta nu numai astăzi, 10 mai, când Bono împlinește 55 de ani, ci de fiecare dată când avem nevoie de muzică bună:

With or Without You

(1987, albumul The Joshua Tree)

Poziționată pentru mult timp numărul 1 în Statele Unite și în majoritatea țărilor, With or Without You a constituit momentul în care cea mai bună trupă a rock-ului a devenit cea mai mare trupă a lumii. Este o interpretare reprezentativă a grupului și un cântec deosebit și atemporal. Este, de asemenea, una dintre multele piese U2 cu versuri spirituale și religioase.

One

(1991, albumul Achtung Baby)

Ca multe alte piese U2, One înseamnă lucruri diferite pentru oameni diferiți. Scrisă în original pe tema relației ce avea de suferit între membrii trupei, piesa a primit de atunci diverse interpretări – de la un cântec de despărțire la un imn în numele SIDA. În orice caz, este una dintre cele mai îndrăgite piese U2 și una dintre melodiile cheie ale anilor 90.

Beautiful Day

(2000, din albumul All That You Can’t Leave Behind)

După mai mulți ani în care s-au jucat cu muzică non-lineară și ritmuri techno, membrii trupei U2 au revenit la sunetul lor clasic pe cel de-al zecelea album. Single-ul de început este unul dintre single-urile lor cele mai bune din toată cariera, un imn de 4 minute care obține o rezonanță și mai mare odată cu trecerea anilor .

I Will Follow

(1980, albumul Boy)

I Will Follow nu a fost primul single al trupei U2 (rol ce îi revine piesei Another Day), dar este prima piesă cu care se identifică majoritatea fanilor. E cu siguranță prima piesă ce a incorporat cu suces modelul trupei de linii de chitară pe fundalul vocii lui Bono.

Bad

(1984, albumul The Unforgettable Fire)

Deși nu a fost lansată ca single, piesa Bad rămâne una dintre cele mai populare ale trupei. Melodia a fost scrisă pe tema dependenței de heroină, dar, ca multe alte cântece U2 de-a lungul anilor, semnificația sa specifică s-a schimbat, primind mai multe interpretări generale.

Where The Streets Have No Name

(1987, albumul The Joshua Tree)

The Joshua Tree a fost un album definitoriu pentru U2, primul lor LP numărul 1 și cel mai bine vândut album al trupei. Dar cel mai important, a urcat trupa de la aproape minunată la una minunată. I-a transformat pe cei de la U2 în vedete și încă este considerat unul dintre cele mai bune albume din ultimii 25 de ani.

I Still Haven’t Found What I’m Looking For

(1987, albumul The Joshua Tree)

Al doilea single al marelui album The Joshua Tree, I Still Haven’t Found What I’m Looking For este omagiul gospel al trupei U2, o odă spirituală care a devenit a doua piesă numărul 1 a trupei.

 New Year’s Day

(1983, albumul War)

New Year’s Day a fost primul single U2 care a intrat în topuri în Statele Unite (a ajuns pe locul 53), iar impactul său a conturat cariera trupei, dând startul unor versuri despre politică din când în când. Cântecul în sine este despre prima mişcare de solidaritate necomunistă din Polonia, dar a dobândit o mai mare semnificaţie de-a lungul anilor ca o celebrare a renaşterii spirituale, politice şi personale.

Sunday Bloody Sunday

(1983, albumul War)

Piesa de început de pe al treilea album U2 a marcat momentul în care lumea a început să îi ia în serios. Boy şi October au fost discuri bune, dar War i-a ridicat la un cu totul alt niel. Traiectoria tematică a LP-ului este sugerată de titlu – poveşti despre religie şi copilărie vorbesc despre moarte, pierderi şi suferinţă.

Pride (In the Name of Love)

(1984, albumul The Unforgettable Fire)

Fascinaţia trupei irlandeze pentru cultura şi muzica americană (care a culminat cu LP-ul semi-live din 1988 Rattle and Hum) a înceut cu albumul The Unforgettable Fire, o exploatare de mituri şi legende învăluite într-un sunet mistic. Single-ul Pride (In the Name of Love), de altfel primul hit de Top 40 al trupei U2, este un tribut adus liderului mişcării pentru drepturile civile Martin Luther King, Jr.