Confidenţialitate

10 diplomați ruși, expulzați de Bulgaria, au 72 de ore la dispoziție să părăsească țara | AUDIO

Bulgaria expulzează zece diplomaţi ruşi, care au 72 de ore la dispoziţie să părăsească ţara. Cei 10 au fost expulzaţi pentru „activităţi neconforme Convenţiei de la Veneţia privind relaţiile diplomatice”, formulă folosită adesea pentru a semnala activităţi de spionaj. Și Țările Baltice expulzează 10 zece diplomaţi ruşi, din solidaritate cu Ucraina. Contactat de Reuters, Ministerul de Externe al Rusiei nu a fost disponibil deocamdată pentru comentarii.

Ministerul Afacerilor Externe bulgar a informat că premierul Kiril Petkov a fost consultat în legătură cu expulzările. A fost informat și ambasadorul Rusiei la Sofia despre cei 10 diplomaţi ruşi declarați „personae non gratae”.

Acesta este cel de-al doilea val de expulzări de diplomaţi ruşi din Bulgaria, după cel din 2 martie, când, din același motiv, au fost îndepărtate două persoane. În total, din octombrie 2019 pâna acum, Bulgaria a expulzat în total 20 de diplomaţi ruşi suspectaţi de spionaj.

La rândul lor, Țările Baltice au expulzat zece diplomaţi ruşi: Lituania a expulzat patru diplomaţi, în timp ce Letonia şi Estonia, câte trei.

Diplomaţii au fost expulzaţi într-o mişcare coordonată „în semn de solidaritate cu Ucraina”, „pentru acţiuni care sunt contrare statutului lor diplomatic şi luând în considerare agresiunea rusă în desfăşurare din Ucraina”, dar și pentru că au subminat direct şi activ securitatea Estoniei şi au răspândit propagandă care justifica acţiunea militară a Rusiei” – dupa cum au explicat miniștrii de externe ai celor trei țări.

Luni, și Slovacia, alt stat membru UE şi NATO, a expulzat trei membri ai personalului ambasadei ruse de la Bratislava, pe baza unor informaţii primite de la serviciile sale secrete.

Sursa foto: Unsplash

Citește și: Mircea Geoană explică ce înseamnă „no fly zone”: „Un act de război direct cu Rusia. Este exclus”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.