10.000 de utilizatori de Facebook, înșelați de un atac informatic

Aproximativ 10.000 de utilizatori de Facebook din toată lumea au fost înșelați în doar două zile de infractorii cibernetici.

Kaspersky Lab, compania de securitate pe internet și antivirus, anunță că un atac malware  a reușit să le infecteze dispozitivele.

”Dispozitivele compromise au fost folosite ca să atace conturile de Facebook, astfel încât să permită progagarea prin intermediul prietenilor victimei și alte activități frauduloase. Cele mai afectate au fost unele țări din America de Sud și Europa, Tunisia și Israel.”, anunță Kaspersky Lab.

Potrivit companiei, în luna iunie, mii de utilizatori au primit un mesaj pe Facebook, din partea unui prieten, spunându-le că au fost menționați într-un comentariu.

”Mesajul fusese, de fapt, inițiat de grupul de infractori și a dus la un atac în două etape. În primă instanță, era descărcat un troian în computerul utilizatorului, care instala, printre altele, o extensie malware a browser-ului Chrome. Acest lucru permitea derularea celei de-a doua etape, preluarea contului de Facebook al victimei atunci când se loga prin intermediului browser-ului compromis.”

În acest fel infractorii puteau schimba setările de confidențialitate și astfel reușeau să fure date,”lucru care le permitea să răspândească virușii și la prietenii victimelor sau să deruleze alte activități cum ar fi expedierea de mesaje spam sau generarea de “like-uri’ și “share-uri” false.”

Cele mai afectate țări au fost Brazilia, Polonia, Peru, Columbia, Mexic, Ecuador, Grecia, Portugalia, Tunisia, Venezuela, Germania și Israel.

Facebook a anunțat că a rezolvat problema și că blochează tehnicile folosite pentru a răspândi programul de pe computerele compromise. Reprezentanții rețelei de socializare au adăugat că nu au observat alte tentative de infectare.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS