Confidenţialitate

1.700 de femei din România mor, anual, din cauza cancerului de col uterin. Andreea Moldovan: Vaccinare previne boala

În România, peste 3.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, în fiecare an, iar 1.700 mor, anual, din cauza acestei boli.

De altfel, rata mortalității din cauza acestui cancer este de 4 ori mai mare în țara noastră decât media europeană.

Doar vaccinarea contra HPV poate preveni apariția acestui tip de cancer, spune medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănățății.

De Ziua Internațională de conștientizare a HPV, ea a vorbit , în emisiunea Deșteparea, despre beneficiile vaccinării și riscurile la care se expun cei care refuză vaccinarea

Vaccinarea anti HPV – Human Papilloma Virus – este opțională, în România, și gratuită. Vârsta optimă la care poate fi administrat acest vaccin este între 11 și 14 ani, dar și fetele care au trecut deja de această vârstă pot face vaccinul, a explicat, în emisiunea Deșteptarea de la Europa FM, medicul epidemiolog Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății:

„Din fericire, numărul de cazuri vaccinate crește în fiecare an. Și eu am o fiică, am vaccinat-o fără să stau pe gânduri. Sunt studii care ne arată eficacitatea și siguranța acestui vaccin prin milioane de oameni la care s-a administrat.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dacă doresc ca fetele lor să fie imunizate anti HPV, părinții trebuie să ia legătura cu medicul de familie pentru programarea la vaccinare. Medicul Andreea Moldovan a explicat că doar anumite tulpini ale virusului pot să provoace cancer de col uterin:

„Este o infecție care se transmite preponderent pe cale sexuală. Odată ce virusul este dobândit, el are nevoie de timp, de ani de ile, ca să inducă niște modificări locale, în principal la nivelul colului uterin, care să se traducă după aceea în apariția leziunilor canceroase șu ulterior în apariția cancerului. Este important ca acest interval de timp să nu treacă fără controale.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Medicul Andreea Moldovan a precizat că, în Australia, încă de acum 10 ani, vaccinarea anti-HPV este obligatorie, iar această măsură combinată cu controlul Papa Nicolau a condus la scădere semnificativă a numărului de cazuri de cancer de col uterin.

  • Florentina Mihăiță