Confidenţialitate

DNA, în spatele ușilor închise

Reportaj de Anca Grădinaru

De la înființarea Direcției Naționale Anticorupție, în 2002, procurorii anticorupție au audiat zeci de mii de persoane. Aproape peste 3.700 au fost condamnate definitiv pentru că au furat sau ajutat la asta. Printre corupții deja condamnați se află un fost premier, foşti miniştri, zeci de parlamentari, sute de polițiști și magistrați.

Acum, DNA are în lucru peste 7.000 de dosare care vor trebui soluționate de cei aproape 200 de procurori.

Unul dintre cei mai vechi magistrați din DNA este procurorul Horaţiu Baias, șeful Serviciului Tehnic. El se ocupă de filaje, interceptarea convorbirilor, instalarea de camere și microfoane în locuri publice sau în casele suspecților, urmăriri de la distanță, echiparea denunțătorilor cu aparate de înregistrat.

Este un om cu foarte mult umor și adeseori răspunde cu hohote de râs în loc de fraze.

,,- Dumneavoastră sunteți acei oameni care stau și citesc ziarul la masa alăturată?

– (Râde) Și aceia.

-De regulă, suspecții sunt monitorizați înainte o luna, două trei… Aflați tot despre ei?

-Da! Foarte multe lucruri despe viața lor nepublică, despre viața lor ferită de ochii publicului, diverse aspecte personale, sociale… sigur, aici este o situație foarte delicată și normele sunt foarte, foarte clare. Nu îi este îngăduit niciunui ofițer, niciunui procuror să divulge vreodată, ever, asemenea activități.

-Bancuri auziți la telefon?

-Da…(rîde). Sigur suspecții mai vorbescu vrute și nevrute, da, mai avem și noi momentele noastre de relaxare, au și ei umorul lor mai ales câtă vreme nu știu că sunt supravegheați.,,

 

Cu excepția procurorului general al DNA, Laura Codruța Kovesi, și a celor doi ai adjuncți ai săi, procurorii și polițiștii anticorupție nu sunt persoane publice.

Nu apar la televizor, dau interviuri extrem de rar sau niciodată, iar meseria i-a obligat să-și reducă drastic până și cercul de prieteni, fie ei și din copilărie.

Ce cred ei despre meseria lor și rolul  ei în România de astăzi, ce tehnici de anchetă folosesc și ce aud din miile de interceptări pe care le fac anual dar și cum și la ce le folosesc.

 

https://soundcloud.com/europafmromania/dna-in-spatele-usilor-inchise-reportaj-anca-gradinaru