Ziua Ștafetei: Aproape 5000 de copii și tineri iau locul adulților pentru o zi și încearcă profesia la care doar visau

Până vinerea viitoare,  4743 de copii și tineri  iau locul adulților pentru o zi și încearcă profesia la care doar visau. Cea de-a VII-a ediție a campaniei “Ziua Ștafetei”, o campanie-eveniment inițiată de către Fundația Terre des hommes, oferă șansa  unor copii și tineri să descopere profesiile la care visează cu ajutorul unor oameni pasionați din domeniu, pe care îi înlocuiesc la job pentru o zi.

Europa FM
se alătură și în acest an campaniei “Ziua Ștafetei”, urmând ca în această seară Alexandra Stănescu și Toader Păun să facă echipă în Clubul de Weekend alături de Eva State și Paul Carpen, de la ora 19:00.

În cadrul campaniei “Ziua Ștafetei”, adulții predau ştafeta propriilor meserii unor copii și tineri dornici să le înveţe.

Cele mai râvnite meserii sunt: polițist (16%), medic (15%), cadru didactic (15%), programator IT (7%). Copiii cei mai interesați de acest program sunt din categoria vârstei de 14 ani (22%) fiind urmați de categoria vârstei de 17 ani (17%) și cea de 13 ani (16%). Proveniența copiilor înscriși este: București (8,5%), Bistrița Năsăud (7,8%), Bacău (7,4%) și Iași (7,2%).

Drepturile copiilor și tinerilor de a participa la luarea deciziilor în ceea ce le privește viitorul, de a-și exprima propriile opinii și de a fi ascultați de către adulți sunt câteva dintre drepturile lor fundamentale, recunoscute la nivel internațional prin Convenția ONU cu privire la drepturile copiilor, semnată în 20 noiembrie 1989 și ratificată în România prin Legea nr. 18/1990, la 28 septembrie 1990.

„Participarea copiilor și tinerilor la viața comunității trebuie să devină o prioritate deoarece ei formează generația de mâine, iar societatea pe care o construim azi va fi realitatea lor de mai târziu. Ziua Ștafetei e menită să readucă în atenția adulților responsabilitatea pe care o au atunci când iau decizii care au impact asupra copiilor, afirmă Kirsten Theuns, Șefa Delegației Est Europene, Fundației Terre des hommes.

 

În semn de recunoaștere a acestor drepturi, în luna noiembrie a fiecărui an, începând din 2012, Fundația Terre des hommes desfășoară campania “Ziua Ștafetei – Acum decid eu!” prin care copii și tineri din întreaga țară sunt sprijiniți de adulți să-și afirme aspirațiile pentru viitor și să încerce, pentru o zi, profesiile la care visează.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS