Confidenţialitate

Azi e Ziua Mondială a Râsului

Ziua mondială a râsului  este marcată în fiecare an, în prima duminică a lunii mai – iar anul acesta ziua este marcată azi, 7 mai.

Inițiativa îi aparține indianului Madan Kataria, fondatorul mișcării ”Laughter Yoga” (Hasyayoga), adică terapia prin râs, el fiind și autorul cărții ”Laugh For No Reason” (Râzi fără motiv), publicată în 2002. Efectele acestei terapii sunt cât se poate de serioase și importante, spune el.

Eliberarea endorfinelor prin râs (uneori numite și ”molecule ale fericirii”) poate schimba în bine starea de spirit după doar câteva minute. Acestea pot reduce stresul, proprietățile lor analgezice fiind comparate chiar cu cele ale morfinei.

În al doilea rând, terapia promite transformarea bunei-dispoziții în adevărate exerciții de respirație și de tip cardio, ceea ce, pe termen lung, ajută la oxigenarea mai bună a organismului și la menținerea unui tonus ridicat.

În plus, este bine să râzi alături de cei din jur pentru a transmite o energie pozitivă, de multe ori molipsitoare, care ajută oamenii să lege prietenii sau să le îmbunătățească, spun cercetătorii.

Atât cu prilejul Zilei mondiale a râsului, cât și în cadrul întâlnirilor obișnuite ale cluburilor dedicate râsului, sunt programate evenimente menite să stârnească zâmbete și hohote de râs, precum spectacole de muzică și dans ori concursuri pentru desemnarea celui mai molipsitor râs sau al celui mai lipsit de talent cântăreț.

Primul club de terapie prin râs a fost înființat de Madan Kataria în anul 1995, într-un parc din Mumbai.

În prezent, există peste 6.000 de Cluburi de Râs în peste 100 de țări, inclusiv în România.