Confidenţialitate

Ziua Mondială a Diabetului: Unul din doi adulți nu știe că suferă de această boală. Peste 40.000 de români au aflat că suferă de diabet în primele 6 luni ale anului 2022 | AUDIO

Unul din doi adulți cu diabet nu știe că suferă de această boală. De Ziua Mondială a Diabetului asociațiile de pacienți le recomandă românilor să meargă la doctor la primele semne de boală.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În prima jumătate din acest an, peste 40.000 de români au aflat că suferă de diabet. Medicii trag un semnal de alarmă asupra pericolului de a fi diagnosticat cu diabet zaharat tip II în faze târzii, când au apărut deja complicațiile.

Dacă în prezent un adult din 10 are diabet, se estimează că până în 2030, un adult din 9 va suferi de această boală, potrivit Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

La nivel internațional, la fiecare 6 secunde, un pacient pierde lupta cu diabetul. Boala apare atunci când pancreasul nu mai produce insulină sau organismul nu utilizează acest hormon în mod eficient.

Factorii care pot duce la aparația diabetului sunt obezitatea, lipsa mișcării sau hipertensiunea.

Dacă apar simptome precum tulburări de vedere, sete, urinare în exces, scădere în greutate, amorțeli la nivelul membrelor – este recomandată consultarea unui medic cât mai repede.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: 14 noiembrie, ziua mondială de luptă împotriva diabetului