Confidenţialitate

”Ziua libertăţii”: Relaxare a restricțiilor antiepidemice în Anglia | AUDIO

Majoritatea restricţiilor impuse din cauza pandemiei de Covid au fost ridicate, de luni, în Anglia.

Momentul a fost numit ”Ziua libertăţii” în pofida unei creşteri a numărului de contaminări, care îi îngrijorează pe unii experți şi lideri politici.

De luni, sălile de spectacol şi stadioanele se pot redeschide la capacitate maximă, cluburile pot primi din nou publicul, servirea la bar este din nou autorizată în pub-uri şi nu mai există o limită privind numărul de persoane reunite. Purtarea măştii nu mai este obligatorie, dar este recomandată în mijloacele de transport şi magazine, iar telemunca nu mai este o cerinţă.

Aflat în izolare după ce a intrat în contact cu ministrul Sănătății, bolnav de Covid, premierul Boris Johnson i-a îndemnat, duminică, pe conaționali să fie precauţi şi să se autoizoleze atunci când li se spune, într-un mesaj video lansat în ajunul ridicării majorităţii restricţiilor.

Şeful executivului de la Londra i-a încurajat pe britanici să îşi facă şi “a doua injecţie” (doză de vaccin – n. red) atunci când li se solicită acest lucru, notează Reuters.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Florentina Mihăiță

Celelalte naţiuni ale Regatului Unit au adoptat un calendar mai prudent.

În Scoția, portul măştii rămâne obligatoriu în locurile publice, iar distanţarea fizică este redusă la un metru, dar menţinută.

Regulile ce limitează întâlnirile în interior sunt relaxate, însă fără a fi suprimate în totalitate. Opt persoane din trei gospodării diferite se pot vedea în locuinţe private, iar zece persoane ce fac parte din patru gospodării se pot întâlni în locuri publice închise precum pub-urile, a căror oră de închidere a fost schimbată de la 23:00 la miezul nopţii.

Telemunca se va încheia progresiv începând din 9 august, iar discotecile rămân deocamdată închise. Tocmai începând din această dată Scoţia prevede ridicarea ultimelor restricţii, însă premierul secesionist Nicolas Sturgeon a declarat că portul măştii ar putea rămâne obligatoriu dincolo de această dată.

În Ţara Galilor, toate restricţiile sanitare ar urma să fie suprimate pe 7 august, însă guvernul prevede menţinerea obligatorie a portului măştii în locurile publice interioare şi în transportul în comun.

În prezent, şase persoane se pot întâlni în reşedinţe private şi case de vacanţă.

Evenimentele din interior rămân limitate la 1.000 de persoane pe scaune şi până la 200 în picioare.

Irlanda de Nord ar urma să treacă la un nou nivel pe 26 iulie, cu suprimarea măsurilor de distanţare în exterior şi reducerea la un metru a distanţei fizice în interior. Parlamentul local va vota pe 22 iulie ridicarea măsurilor de distanţare în teatre şi muzee.

La 12 august, guvernul Irlandei de Nord se va reuni pentru a dezbate asupra suprimării de pe 16 august a obligaţiei de a purta mască sanitară.