Confidenţialitate

Ziua Internaţională a Câinelui. Câinii, mereu pieteni devotați – GALERIE FOTO

Ziua Internaţională a Câinelui a fost instituită la 26 august pentru a aduce un omagiu prietenilor necuvântători care ne sunt alături atât la bine, cât mai ales la greu.

Cele mai vechi fosile ale unui câine modern descoperite până în prezent datează din urmă cu 36.000 de ani.

Oamenii de ştiinţă nu cunosc însă momentul exact în care câinii şi lupii au devenit două specii diferite. Această separaţie s-ar fi produs în urmă cu peste 100.000 de ani, potrivit estimărilor.

Potrivit celor mai recente date științifice, domesticirea câinelui a început în urmă cu circa 10.000 de ani.

Câinele, cel mai bun prieten al omului

Câinele a devenit cel mai bun prieten al omului cu ajutorul unui hormon, ocitocină, afirmă autorii unui studiu făcut public în luna aprilie a anului trecut.

Savanţii niponi au descoperit că organismele câinilor şi ale proprietarilor lor secretă cantităţi mari de ocitocină atunci când se privesc în ochi. De aici ar veni și legătura puternică pe care o construiesc oamenii cu patrupedele.

Într-un articol publicat în 2015 în revista Science, Evan MacLean şi Brian Hare, cercetători la Duce Canine Cognition Center din Carolina de Nord, afirmă că această descoperire ar putea permite obţinerea unor indicii despre felul în care câinii au reuşit să îşi facă loc în istoria omenirii şi să ne arate că relaţia lor cu oamenii poate fi benefică pentru cei din urmă.