Confidenţialitate

Ziua Greciei, sărbătorită la Constanţa

Comunitatea Elenă Elpis din Constanța a fost în sărbătoare.

A celebrat Ziua Greciei însă nu cum obișnuia, cu spectacole și voie bună pe malul mării, ci printr-un eveniment istorico-religios organizat la cea mai veche biserică ortodoxă a orașului.

În urmă cu exact 200 de ani, Principatul Țarii Românesti era cuprins de revoluția condusă de de Tudor Vladimiresc împreună cu Alexandru Ipsilanti. 1821 este considerat anul în care, de aici, s-a pornit lupta pentru Independența și suveranitatea Eladei, condusă de Ipsilanti.

De aceea biserica greacă din Constanța a adunat, de Ziua Greciei, pe lângă enoriașii comunității elene și personaje costumate în eroi ai Revoluției din 1821.

„Vorbim de conducători celor două mișcări, Tudor Vladimirescu și Alexandru Ipsilanti.Și reprezentarea uniformelor acelor structuri militae, carte s-au sacrificat în final, când vorbim de Batalionul sfânt grecesc”, a declarat istoricul Costin Scurtu.

În anii trecuți, comunitatea elenă din Constanța sărbătorea prin spectacole de cântece și dansuri prezentate pe malul mării. Iar la petreceri, în aplauzele invitaților, avea loc tradiționala spargere a farfuriilor. Nu se mai petrece, dar multe orașe din intreaga lume isi arată respectul pentru ziua Greciei, spune președintele comunității elene din Constanța Toni Antoniadis.

„Toată lumea celebrează. Brașovul, semnul de la Tâmpa este colorat în alb și albastru. Parlamentul României, în alb și albastru. Casa Albă, Opera din Sidney. În Constanța, încă nu am găsit acuarele”, comentează Antoniadis, dezamăgit de reacția autorităților locale

Și pentru că 25 Martie este Ziua Bunei Vestiri pentru credincioșii creștin-ortodocși, comunitatea elenă din Constanța a împărțit daruri enoriașilor veniți la biserica Metamorfiosis din oraș.