Confidenţialitate

Zimbabwe: Mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cere demisia preşedintelui

Mii de oameni s-au strâns în centrul Harare, capitala Zimbabwe, pentru a cere demisia preşedintelui Robert Mugabe.

Protestul, descris iniţial ca un „mars de solidaritate” s-a transformat uşor într-o sărbătoare care are în centru armata.

Protestul este susţinut de armată şi de membrii partidului aflat la putere, Zanu-PF.

Veteranii de război, care până anul trecut au fost loiali preşedintelui, spun acum că Mugabe trebuie să renunţe la putere.

Mulţimea euforică a umplut centrul capitalei, scandând „El trebuie să plece!” şi purtând pancarte prin care oamenii îi cer demisia imediată.

Astfel de manifestări nu au fost posibile mulţi ani în Zimbabwe, însă acum armata şi partidul aflat la putere şi-au dat permisiunea pentru desfăşurarea protestelor.

Christopher Mutsvangwa, liderul asociaţiei veteranilor de război, a făcut apel, la începutul acestei săptămâni, pentru ca oamenii să iasă la protest.

Vrem să ne restabilim mândria, iar mâine este ziua în care putem termina ceea ce a început armata. Nu există întoarcere pentru Mugabe. El trebuie să plece”.

Între timp, opt din zece filiale regionale ale partidului Zanu-PF au votat, vineri, ca Mugabe să demisioneze din postul de preşedinte şi secretar al partidului.

În apariţii TV fără precedent, mai mulţi lideri regionali au susţinut ca Grace Mugabe să părăsească partidul şi ca Mnangagwa să fie reinstalat în comitetul central al organizaţiei politice.

Săptămâna trecută, președintele l-a destituit pe vicepreşedintele Emmerson Mnangagwa, aparent pentru a pregăti ascensiunea soţiei sale, Grace Mugabe, în vederea numirii ei ca preşedinte.

Membrii partidului au fost de acord să se mobilizeze pentru a susţine protestele de sâmbătă, iar weekendul acesta va avea loc o întâlnire specială a comitetului central al partidului, pentru a fi discutată criza.

Zimbabwe Defence Forces (ZDF) au transmis vineri că organizatorii mitingului au spus că va fi vorba despre un „marş al solidarităţii”.

Forţele de Apărare au răspuns că „atâta timp cât marşul planificat rămâne paşnic, fără discursuri instigatoare la ură ori violenţă, îl vom susţine”.