Confidenţialitate

Ziarul Glasul Ardealului din 1918: Convocare la Marea Adunare Naţională – FOTO

Între 17 și 21 septembrie Caravana Marii Uniri a ajuns în orașul imnului național: Brașov.

Brașovul este un oraș simbol al luptei pentru libertate și al identității culturale românești.

Primul număr din Glasul Ardealului, din Braşov, apare la 9 noiembrie 1918. Ziarul era organul oficial de presă al Sfatului Național Român din Țara Bârsei.

Glasul Ardealului a fost ziarul care i-a informat și mobilizat pe toții românii în mișcare pentru Unire și în activitatea de organizare a Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia.

Ziarul a publicat o serie de documente emise de reprezentanții națiunii române din Transilvania, precum manifestul “Către popoarele lumii”.

La 18 noiembrie 1918, Consiliul Național Român Central redactează Manifestul “Către popoarele lumii”, în care se dezvăluia opresiunea exercitată de clasa stăpânitoare maghiară şi refuzul Ungariei de a recunoaşte dreptul românilor la autodeterminare.

Două zile mai târziu, Consiliul Național Român Central anunță convocarea Marii Adunări Naționale la Alba Iulia. În discuție au mai fost luate orașele Blaj și Sibiu, dar s-a optat pentru Alba Iulia datorită faptei lui Mihai Viteazul de la 1600 și a supliciului conducătorilor Revoluției de la 1784 în cetatea orașului.

Astfel, ca urmare a eforturilor Consiliul Național Român Central, într-o zi de duminică, la 1 decembrie 1918, are loc Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a celor 1.228 de deputați, în Sala Cazinoului, care votează în unanimitate Hotărârea de la Alba Iulia a Unirii Transilvaniei cu Regatul Român.