Zi importantă astăzi pentru francezi

Pentru prima dată în ultimii 17 ani, fotoliul de la Palatul Elysee va fi ocupat de un socialist.

Francois Hollande va prelua oficial funcția de la predecesorul său Nicolas Sarkozy, care, de astăzi, va începe o nouă viață, potrivit cotidianului francez ‘Le Figaro’.

Hollande își încheie ziua cu o vizită la Berlin unde se va întâlni cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

François Hollande, în vârstă de 57 de ani, își începe oficial de astăzi mandatul de cinci ani la conducerea uneia dintre principalele puteri mondiale.

Potrivit ritualului, socialistul va ajunge la ora 10 – 11 ora României la Palatul Elysée. Acolo va fi întâmpinat pe scările palatului de Nicolas Sarkozy.

Transferul de putere se va face cu uşile închise în biroul preşedintelui Sarkozy. Acolo acesta din urmă îi va aduce la cunoștință noului lider francez procedurile legate de arma nucleară.

Apoi va avea loc ceremonia de învestitură cu o alocuţiune şi vor fi trase 21 de salve de tun.

François Hollande nu vrea o ceremonie fastuoasă, având în vedere criza economică şi şomajul cu care se confruntă țara. La eveniment nu vor participa cei patru copii ai săi şi nici partenera sa de viață.

Noul lider al Franței va urca apoi într-o maşină Citroën decapotabilă cu care va parcurge bulevardul Champs-Elysées până la Arcul de Triumf. Aici va aprinde flacăra la mormântul soldatului necunoscut.

După învestire, Hollande va numi premierul care va trebui să formeze noul Guvern de la Paris.

Ziua se va încheia la Berlin, unde Francois Hollande va vorbi cu cancelarul Angela Merkel despre situația din Grecia. Cei doi vor încerca să ajungă la un acord în privința pactului european de disciplină bugetară. Seara se va încheia cu o cină între Hollande și Merkel.