Confidenţialitate

Zelenski: Rusia “a uitat tot ce era important pentru învingătorii celui de-Al Doilea Război Mondial” | VIDEO

Președintele ucrainean susține că Rusia “a uitat tot ce era important pentru învingătorii celui de-Al Doilea Război Mondial”.

Într-un mesaj video, Volodimir Zelenski a criticat vehement, duminică seară, “bombardamentele violente” din mai multe regiuni ucrainene, “într-un moment în care cuvântul cheie ar trebui să fie pacea pentru toţi oamenii normali”.

“Ucraina şi lumea liberă îşi vor aduce aminte despre acest lucru”, a adăugat liderul de la Kiev

Potrivit lui, Ucraina “a arătat că face parte dintr-o Europă unit㔑, iar Rusia “a uitat tot ce era important pentru învingătorii celui de-Al Doilea Război Mondial”.

Luni, tradiţionala paradă militară de Ziua Victoriei Armatei Roșii împotriva Germaniei naziste va avea loc la Moscova în Piaţa Roşie, o ocazie pentru Rusia de a face o demonstraţie de forţă în plină invazie a Ucrainei.

Invazia rusă a ucis mii de oameni în ultimele 75 de zile. De asemenea, aproape 10 milioane de ucraineni au fugit din calea armelor.

Autoritățile capitalei ucrainene au reintrodus restricții de deplasare pe timp de noapte. Riscul de atacuri aeriene este sporit la Kiev, în contextul în care rușii celebrează, luni, victoria Armatei Roșii asupra Germaniei naziste.

S-a speculat intens în ultimele zile despre un iminent gest de forță al liderului de la Kremlin, în contextul în care invazia din Ucraina nu se dovedește un succes militar.

În ajun, Vladimir Putin a declarat că ”la fel ca în 1945, victoria va fi a Rusiei”. Unii analiști politici cred că ar putea urma o nouă fază a conflictului armat sângeros, ajuns în cea de-a 75-a zi și care s-ar putea prelungi în lunile următoare.

La Moscova, dar și în zonele din Ucraina aflate sub controlul armatei, vor fi organizate parade militare.

La Mariupol, unde ucrainenii se tem că, luni, ar putea fi organizată o paradă a prizonierilor, luptătorii din oțelăria Azovstal au anunțat că nu vor capitula, cerând să primească mai multe arme pentru a putea lupta împotriva ocupanților.

Rusia a lovit cu rachete o gară din Soledar, oraș din regiunea estică Donețk, invocând că acolo se afla armament furnizat de Statele Unite.

În regiunea Lugansk, bombardată a fost o școală în care se ascundeau zeci de civili. Există temerea că mulți dintre ei au murit.

În zona Harkov, ucrainenii au respins, printr-o contraofensivă, mai multe atacuri.