Confidenţialitate

Zelenski critică organizațiile internaționale de ajutor în timp ce vizitează zonele afectate de ape: „Fie nu există, fie sunt incapabile” | AUDIO

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, critică organizațiile internaționale, cum ar fi Crucea Roșie, despre care spune că nu sunt prezente în zona dezastrului de la Kahovka. „Fie nu există, fie sunt incapabile” – a spus Zelenski. În timp ce apele continuă să crească, părțile se acuză reciproc că ar fi responsabile de colapsul barajului, care a dus la o adevărată catastrofă umanitară și ecologică.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele Volodimir Zelenski cere intervenția de urgență a organizațiilor internaționale pentru a ajuta victimele inundațiilor produse de distrugerea barajului de la Nova Kahovka.

Acum avem nevoie de un răspuns clar și rapid din partea lumii la ceea ce se întâmplă. Este chiar imposibil de stabilit cu siguranță câte persoane din teritoriul ocupat temporar al regiunii Kherson pot muri. Nu au apă, hrană sau îngrijiri medicale – a spus Zelenski.

El a atras atenția că serviciile de salvare ucrainene nu fac față situației. Și că e nevoie de eforturi la scară largă. Zelenski a criticat lipsa de acțiune a organizațiilor neguvernamentale, inclusiv a Crucii Roșii.

Reuters scrie că în regiunea afectată de inundații este prezent ONU, care a reușit însă până acum să doneze doar 12.000 de sticle de apă și 10.000 de tablete de purificare.

Potrivit autorităților ucrainene, 80 de localități au fost afectate de dezastru, iar sute de mii de persoane vor rămâne fără acces la apă potabilă.

Inundațiile au dus la eliberarea de toxine și bacterii în ape, iar numeroase mine au fost dezgropate și plutesc, ceea ce reprezintă un risc suplimentar pentru supraviețuitori.

Sursa foto: Facebook / Volodimir Zelenski

Citește și: NATO și U.E. condamnă distrugerea barajului Kahovka, din sudul Ucrainei. Zeci de mii de persoane – evacuate