Washington: Președintele Barack Obama depune jurământul public (AUDIO)

Mii de americani s-au adunat în faţa Capitoliului pentru a urmări ceremonia.

Președintele american Barack Obama depune jurământul public, la Washington.

Mii de americani s-au adunat pe esplanada Capitoliului pentru a urmări ceremonia.

La eveniment sunt prezenți foștii președinți Jimmy Carter şi Bill Clinton.

Ieri, Barack Obama a depus jurământul în cadrul unei ceremonii restrânse, la Casa Albă.

În discursul rostit, în aceste momente, liderul american își prezintă strategia noului mandat.

‘Nimeni nu doreşte mai mult pacea în lume decât naţiunea cea mai puternică’, a spus Obama, care a promis să ‘susţină democraţia în Asia, Africa, America de Sud şi Orientul Mijlociu’.

‘Vom da dovadă de curaj şi vom încerca să rezolvăm conflictele cu alte ţări în mod paşnic, dar nu pentru că suntem naivi în faţa situațiilor cu care ne confruntăm, ci pentru că dialogul permite eliminarea suspiciunilor şi temerilor’, a adăugat președintele.

Barack Obama a cerut acţiuni pentru reforma imigraţiei, pentru protejarea drepturilor minorităţilor sexuale şi pentru diminuarea incidentelor violente provocate cu arme de foc.

‘Acum, ne aşteaptă deciziile şi nu putem întârzia’, a încheiat liderul american.

După cum relatează Filip Standavid, cermonia de la Washington precede primul moment cu adevărat important al celui de-al doilea mandat al lui Barack Obama. Luna viitoare, el va rosti discursul despre starea națiunii. Între altele, este de așteptat ca președintele să ceară unui Congres extrem de divizat să înăsprească regimul armelor și munițiilor, să schimbe politicile referitoare la imigrație și să reducă deficitul bugetului federal.