Confidenţialitate

Volodimir Zelenski a plecat spre Statele Unite, în prima sa vizită în afara țării de la începutul războiului

Preşedintele Ucrainei a anunțat miercuri dimineață, printr-un mesaj pe Twiteer, că este în drum spre Statele Unite. Volodimir Zelenski ar urma să se întâlnească la Washington cu liderul de la Casa Albă Joe Biden. Liderul de la Kiev va avea și un discurs în Congresul american.

Este prima vizită a președintelui ucrainean în afara țării de când a început războiul.

Informații pe surse despre vizita lui Zelenski în Statele Unite apăruseră încă de marți noapte.

Primele informatii despre o eventual vizită a lui Zelenski au apărut pe o platformă de știri numită Punchbowl News dar și CNN.

Reuters relata, citând aceste surse, că președintele ucrainean Volodimir Zelenski era așteptat să călătorească miercuri la Washington pentru o întrevedere cu președintele Joe Biden și o vizită în Congresul american.

Marţi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a declarat că miercuri seară va avea loc o sesiune a Congresului „cu un accent foarte special asupra democraţiei”.

Această declaraţie, făcută într-o scrisoare, nu a furnizat detalii despre subiectul sesiunii. Biroul ei nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii cu privire la informaţiile privind o vizită la Washington a preşedintelui Zelenski.

Vizita lui Zelenski în Statele Unite vine în contextul în care se așteaptă ca administrația de la Washington să anunțe un pachet de asistență militară pentru Ucraina, în valoare de aproximativ 1,8 miliarde de dolari, au declarat separat oficialii americani, sub rezerva anonimatului.

Președintele ucrainean a părăsit ultima dată Ucraina pentru o conferință de securitate de la München pe 19 februarie, chiar înainte de începerea conflictului armat.

Citește și: Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, la Europa FM: Să fim pregătiți să arătăm din nou umanitate și solidaritate. Să arătăm că ne deschidem și inimile și casele pentru ucraineni | VIDEO