Viticultorii din Rep. Moldova au un mesaj emotionant pentru Norvegia

Decizia este una fericita pentru economia statului vecin, avand in vedere ca Rusia, cel mai mare importator de vinuri moldovenești, a impus un embargo asupra produselor vinicole moldovenești. Asa ca mai multi viticultori moldoveni au transmis – in limba norvegiana – un mesaj de multumire.

In 2013, Republica Moldova a semnat un Acord de asociere cu Uniunea Europeană, iar de atunci Rusia nu mai importa vinuri moldovenesti. Prin urmare, Republica Moldova a fost nevoită să-și caute noi piețe de desfacere pentru 250 000 de hectolitri de vin. Aceasta era cantitatea de vin vanduta anual pe piața rusă. Asa ca decizia Norvegiei de a include o fabrica de vin din Republica Moldova pe lista de furnizori ai monopolului național de distribuție a fost una imbucuratoare pentru multi viticultori . Prin urmare, au invatat cateva fraze in norvegiana, prin care isi arata recunostinta.

‘Niciodata nu am fost in Norvegia si nici nu cred ca mai ajung vreodata, dar sunt mandru ca exportam vinurile in tara voastra. Inseamna mult pentru noi, mai ales dupa embargoul Rusiei. Si tatal si bunelul au facut vin. Speram ca va place vinul nostru. Va multumim ca ii dati vinului nostru o sansa! Multumesc, Norvegia!’

Volumul de import al vinurilor în Norvegia, o țară scandinavă cu o populație de 5 milioane de oameni, constituie peste 50 la sută – echivalent în dolari – comparativ cu volumul importurilor Federației Ruse.

Click aici pentru video: www.youtube.com/watch