Vijay Iyer Trio, cel mai bun grup de jazz al anului 2015, concertează în România

Vijay Iyer Trio, cel mai bun grup de jazz al anului 2015, cântă la Bucureşti pe 15 mai, de la ora 20.00, la Teatrul Elisabeta. Evenimentul marchează debutul ediţiei cu numărul opt a Festivalului Culturii Indiene “Namaste India”, ce se va desfăşura în perioada 15 mai – 30 iunie.

Liderul grupului Vijay Iyer Trio este unul dintre cei mai apreciaţi pianişti de jazz din ultimii ani, Vijay Iyer.

Pianist-compozitor cu 20 de albume publicate, profesor permanent la Harvard, Vijay Iyer este „artistul anului 2015” și „pianistul anului 2014”, conform Downbeat.

Vijay Iyer vine la București împreună cu Marcus Gilmore (percuție) si Stephan Crump (bass), formulă desemnată de Downbeat „cel mai bun grup de jazz al anului 2015”.

Cu Vijay Iyer la pian, trio-ul și-a câștigat renumele prin două albume: „HISTORICITY” şi „ACCELERANDO”.

Succesul albumelor Vijay Iyer Trio

„HISTORICITY” a fost nominalizat la Grammy pentru „Cel mai bun Album de Jazz Instrumental” și votat „Albumul de Jazz numărul 1” în 2009 de către ziarele New York Times, Los Angeles Times, Chicago Tribune şi Downbeat International Critics Poll.

Cel de-al doilea album lansat de Vijay Iyer cu Marcus Gilmore şi Stephan Crump este „ACCELERANDO” şi a fost votat „Albumul de Jazz al anului 2012”, în cadrul a trei sondaje diferite la care au participat sute de critici din toată lumea.

Cel mai recent album, „BREAK STUFF”, a fost lansat în februarie 2015, iar criticul Steve Greenlee a scris în recenzia lui, că Vijay Iyer s-ar putea să fie “cel mai lăudat muzician de jazz”, unii ajungând să-l considere, fără ocolişuri, drept un geniu al jazz-ului.

“RADHE RADHE: Rituri de holi”

Filmul-ritual “RADHE RADHE: Rituri de holi”, care poartă semnătura muzicală a lui Vijay Iyer, va fi proiectat în deschiderea concertului, de la ora 18.30.
Filmul regizorului Prashant Bhargava este un ghid video spiritual despre faimosul festival hindus Holi, numit şi “festivalul culorilor”, care celebrează dragostea dintre divinitatea Krishna și iubita lui, Radha.

Imaginile prezintă sărbătoarea de 8 zile de pe străzile oraşului Mathura, India, locul legendar unde s-au născut Krishna și Radha.

De aici vine și titlul filmului (RADHE RADHE), o formulă de salut și venerație, deseori schimbată între locuitorii si oaspetii din Mathura, loc considerat una dintre porțile de intrare spre adevărata cunoaștere a zeului Krishna.

Responsabilitatea lui Vijay Iyer a fost să sincronizeze ritmurile inregistrate de Bhargava, aducând spectatorul în mijlocul unor “fluxuri de energie.”

Seara “Vijay Iyer la Bucuresti” este un eveniment propus de asociaţia Jazz Fan Rising în colaborare cu Centrul Cultural Rabindranath Tagore.

Biletele de intrare sunt disponibile la preţul de 135 lei (cat. I), respectiv 100 lei (cat. II) şi pot fi cumpărate online de pe www.bilet.ro şi www.eventbook.ro şi din mai multe magazine de specialitate.

Fanii muzicii de calitate pot câştiga invitaţii la concertul Vijay Iyer Trio, cel mai bun grup de jazz al anului 2015, cu doar un click pe europafm.ro