Victor Ponta și Sebastian Ghiță, în presa internațională. NYT: România, de la tigăi la probleme cu legea

Victor Ponta și Sebastian Ghiță – ambii bănuiți de fapte de corupție – au devenit subiect în presa internațională.

”România – de la tigăi la probleme cu legea” – este unul dintre titlurile din New York Times.

Jurnaliștii străini vorbesc și despre stenogramele apărute în dosarul Ghiță – din care reiese că deputatul ar fi cumpărat voturi pentru PSD la alegerile parlamentare din 2012 și la scrutinul prezidențial de anul trecut.

Jurnaliștii americani de la New York Times relatează: „Procurorii l-au acuzat pe domnul Ghiţă că a plătit 392.000 de dolari moldovenilor cu cetăţenie română pentru a-l vota pe domnul Ponta în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

…în plus, el a dat mită tigăi alegătorilor la scrutinul parlamentar din 2012, când a câştigat un mandat de parlamentar.

Articolul este intitulat sugestiv „România, de la tigăi la probleme cu legea”.

O altă publicație franceză a preluat un articol din Reuters și a titrat: România, tigăi pentru voturi.

La rândul lor, jurnaliștii ABC News scriu „DNA a lansat o anchetă penală în cazul lui Sebastian Ghiţă sub suspiciunea cumpărare de tigăi de pe piaţa neagră cu scopul oferirii acestora alegătorilor în 2012”.

Și premierul Victor Ponta a intrat în atenția presei străine. Agenția de știri Associated Press notează că cei doi sunt apropiați. Jurnaliștii amintesc și că Sebastian Ghiță nu mai mai are acum voie să vorbească cu Victor Ponta, să părăsească orașul natal sa să-și exercite funcția de parlamentar.

Din stenogramele procurororilor reiese că Sebastian Ghiță ținea legătura cu Mircea Cosma, căruia îi spunea că e cel mai tare din Moldova – după ce candidatul Victor Ponta la prezidențiale obținuse rezultate foarte bune în județul Prahova.

Se pare că la dosar este depusă și declarația unui martor: potrivit acestuia, Victor Ponta ar fi știut despre mecanismul pus la punct de Sebastian Ghiță.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS