Confidenţialitate

Venezuela mută conturile companiilor sale petroliere într-o bancă din Rusia

Compania de petrol a Venezuelei, PDVSA, deținută în totalitate de stat, le cere clienților joint venture-urilor în care este implicată să depună veniturile din vânzările de petrol într-un cont deschis recent la Gazprombank AO, o bancă din Rusia, transmite Reuters.

De asemenea, PDVSA a început, să-și preseze partenerii străini care dețin participații în joint venture-urile din regiunea Orinoco Belt pentru a decide, în mod oficial, dacă vor continua cu proiectele, potrivit surselor citate sâmbătăt de Reuters. Printre partenerii din joint venture-uri sunt norvegienii de la Equinor, americanii de la Chevron Corp și francezii de la Total.

Decizia PDVSA a fost luată pe fondul noilor și durelor sancțiuni impuse de Statele Unite ale Americii, la data de 28 ianuarie, pentru președintele Nicolas Maduro. Prin aceste sancțiuni, vor să îi limiteze accesului lui Maduro la veniturile companiilor petroliere.

Joint venture-urile PDVSA au reușit să obțină conturi la băncile din America sau Europa, pentru a încasa veniturile din vânzarea de petrol, chiar după o primă rundă de sancțiuni, în 2017. Acestea foloseau conturile de la băncile corespondente pentru a-și transfera o parte din venituri către conturile de la băncile din China.

Prima rundă de sancțiuni le-a permis mai multor companii americane, printre care General Electric și Chevron, să-și restrângă operațiunile sau să se retragă organizat din Venezuela.

Suporterii liderului opoziției din Venezuela și președintele interimar auto-proclamat, Juan Guaido, au declarat, recent, că va fi înființat un fond pentru a accepta veniturile obținute din vânzarea petrolului venezuelean.

Guaido a fost recunoscut oficial drept președinte al Venezuelei de mai multe țări, printre care SUA și mai multe state din Uniunea Europeană, inclusiv România. De asemenea, liderii UE și-au încurajat statele membre să îl recunoască pe Guaido drept președinte interimar până când au loc noi alegeri.