Confidenţialitate

Vechea Dacie românească a cucerit America – GALERIE FOTO

Un autoturism produs în 1977 la Mioveni, condus de un tânăr din Braşov, a străbătut cu succes cel mai cunoscut drum din Statele Unite ale Americii, Route 66.

După mai bine de 10 zile, 4.000 de kilometri şi câteva piese schimbate, maşina a ajuns în California, aşa cum a fost planul.

Mândru că a reuşit să parcurgă acest drum, şoferul e convins acum că Dacia românească nu este cu nimic mai prejos decât mărcile clasice americane.

Eduard Palaghiţă, braşovean de origine, locuieşte în America. Îndrăgostit de maşina copilăriei sale, anul trecut şi-a adus Dacia peste ocean şi a înmatriculat-o în New York.

Autoturismul este fabricat în 1977 şi are piesele originale. Ideea de a parcurge drumul 66 cu bătrâna Dacie i-a venit după ce a văzut filmul Cars.

dacia pe route 66 (8)

Nimeni nu-i garanta că maşina va rezista celor 4.000 de km. De altfel, chiar a doua zi după plecare, autoturismul a cedat.

dacia pe route 66 (2)

“Am avut câteva probleme, a doua zi s-a dus electromotorul, s-au dus bujiile, s-a dus pompa de benzină, dar s-au remediat,” povestește Eduard Palaghiță.

dacia pe route 66 (3)

Americanii au fost impresionaţi de rezistenţa maşinii. Asta în timp ce în ţară, Daciile vechi îşi pierd tot mai mult din valoare.

dacia pe route 66 (4)

Puţini români mai deţin încă o Dacia 1300. Cei mai mulţi au vândut-o prin programul Rabla, iar cei care încă deţin un astfel de model, au pus-o la vânzare pe internet.

dacia pe route 66 (5)

Route 66 este una dintre cele mai vechi şosele din America. Străbate continentul de la est la vest şi trece prin opt state pe parcursul celor patru mii de kilometri. De-a lungul drumului sunt porţiuni mari, pustii, fără case, magazine sau benzinării.

dacia pe route 66 (9)

Foto: Eduard Palaghita/Facebook

Sursă: Digi24.ro