Confidenţialitate

Variola maimuței: OMS convoacă o reuniune de urgență după ce numărul cazurilor a trecut de 100 în Europa

Organizația Mondială a Sănătății convoacă o reuniune de urgență ce vizează focarele de variola maimuței existente la nivel global, scrie Reuters. Reuniunea de urgență a fost convocată după ce au fost raportate sau confirmate peste 100 de cazuri la nivel european. Germania a descris situația drept cel mai mare focar de infecție din Europa. Au fost confirmate cazuri de variola maimuței în: Marea Britanie, Spania, Portugalia, Germania și Italia, dar și în Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.

Oamenii de știință: Nu ne așteptăm să se transforme într-o pandemie precum COVID-19

Oamenii de știință nu se așteaptă ca această epidemie să evolueze într-o pandemie precum COVID-19, având în vedere că virusul nu se răspândește la fel de ușor ca SARS-COV-2.

Cum se manifesta variola maimuței

Variola maimuței este, de obicei, o boală virală ușoară, caracterizată prin simptome de febră, precum și printr-o erupție cutanată cu umflături specifice. Majoritatea cazurilor au fost identificate la bărbații tineri care fac parte din comunitatea LGBTQ+. Niciunul dintre aceștia nu a călătorit în zona în care boala este endemică, transmite Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Europa (ECDC).

„Cu mai multe cazuri confirmate în Marea Britanie, Spania și Portugalia, acesta este cel mai mare și mai răspândit focar de variolă de maimuță văzut vreodată în Europa”, a declarat Serviciul Medical al Forțelor Armate Germane, care a detectat vineri primul caz în această țară.

Fabian Leendertz, de la Institutul Robert Koch, a descris focarul ca fiind o epidemie.

„Cu toate acestea, este foarte puțin probabil ca această epidemie să dureze mult timp. Cazurile pot fi bine izolate prin depistarea contactelor și există, de asemenea, medicamente și vaccinuri eficiente care pot fi folosite în caz de nevoie”, a spus el.

Vaccinul eficient împotriva variolei maimuței

Nu există un vaccin specific pentru variola maimuței, dar datele arată că vaccinurile care au fost folosite pentru eradicarea variolei sunt eficiente în proporție de până la 85%, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății – OMS.

Marea Britanie a vaccinat lucrătorii din sănătate împotriva variolei

Autoritățile britanice au declarat joi că au oferit un vaccin împotriva variolei unor lucrători din domeniul sănătății și altor persoane care ar fi putut fi expuse la variola maimuței.

Primele 2 cazuri raportate în Marea Britanie

La 14 mai 2022, în Marea Britanie au fost raportate 2 astfel de cazuri. Cele două cazuri nu aveau legătură cu un caz al unei persoane care călătorise în Nigeria și a fost raportat la 7 mai 2022 în Marea Britanie.

De la raportarea cazurilor de către Agenția Securității în Sănătate a Marii Britanii (UKHSA) au mai fost raportate cazuri de variola maimuței și pe teritoriul european.

Până în prezent nu a fost raportat niciun deces.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Variola maimuței, boala confirmată în tot mai multe țări. Manager “Victor Babeș”: Se transmite aerogen și prin secreții infectate | AUDIO