Confidenţialitate

Vaccinul AstraZeneca va fi testat pe copii

Vaccinul anti-Covid dezvoltat de Universitatea Oxford şi compania AstraZeneca va fi testat pe copii în cadrul unui nou studiu clinic realizat în Marea Britanie.

Potrivit The Guardian, experții vor urmări 300 de voluntari în încercarea de a stabili dacă serul (ChAdOx1 nCoV-19) produce un răspuns imun puternic la subiecții cu vârste cuprinse între 6 şi 17 ani.

Vaccinul dezvoltat de Oxford şi AstraZeneca este unul dintre cele trei aprobate pentru imunizare atât în Marea Britanie, cât şi în Uniunea Europeană, alături de cele realizate de Pfizer/BioNTech şi Moderna.

Într-o primă etapă, în lipsa unor teste suficiente pe seniori, serul Oxford/AstraZeneca a fost autorizat pentru persoanele cu vârste de peste 18 ani, în două doze, administrate la o distanţă de 4 până la 12 săptămâni.

În dezvoltarea vaccinului a fost utilizat virusul gripei comune care infecta cimpanzeii şi care a fost modificat genetic, astfel încât să nu cauzeze o infecţie la oameni şi să poarte modelul unei părţi a coronavirusului, cunoscută ca proteina spike.

Odată ajuns în organism, acesta începe să producă proteine spike ale coronavirusului pe care sistemul imunitar le recunoaşte drept ameninţare şi va încerca să le distrugă.

În cele din urmă, când sistemul imunitar va intra în contact cu virusul real, va şti exact cum să acţioneze.