Confidenţialitate

Vaccinul anti-COVID produs de Moderna este suspendat și de Finlanda

Vaccinul anti-COVID produs de Moderna este suspendat și de Finlanda – în acest caz pentru bărbații cu vârsta până în 30 de ani.

Anterior, Suedia, Norvegia și Danemarca au suspendat imunizarea cu Moderna pentru diverse categorii, în general pentru copii și adulții tineri.

Autoritățile sanitare din aceste țări invocă riscul de inflamaţie cardiacă la tineri – în general după a doua doză.

Finlanda va întrerupe utilizarea vaccinului Moderna pentru bărbații tineri – din cauza raportărilor despre un efect secundar cardiovascular rar, a anunțat Institutul pentru Sănătate.

Era un anunț așteptat, după ce oficialii suedezi și danezi anunțau miercuri după-amiază că vor întrerupe utilizarea vaccinului Moderna până în 30 de ani.

În Suedia, sunt invocate date oficiale care arată că, după a doua doză, crește riscul de miocardită și pericardită în rândul copiilor și adulților tineri.

Norvegia a luat aceeași decizie: țara folosește deja vaccinul Pfizer pentru toți copiii și acum îl recomandă și bărbaților cu vârsta sub 30 de ani.

Suedia și Danemarca au anunțat, de asemenea, că recomandă vaccinul Pfizer.

Țările nordice se aliniază, așadar, acestei decizii de suspendare pentru diverse categori bazându-se pe studii realizate local în rândul pacienților tineri.