Confidenţialitate

Vacanță 2021: Care sunt condițiile pentru călătoriile în Grecia

Grecia este printre destinațiile de vacanță preferate de români, fiind o țară accesbilă atât pentru cei care preferă să călătorească cu mașina personală, cât și pentru cei care preferă o cursă charter către orașele din Grecia sau insulele grecești.

Intrarea românilor în Grecia este permisă doar celor care îndeplinesc una dintre următoarele condiții:

  • prezintă un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen;

sau

  • prezintă o dovadă care atestă efectuarea unui vaccin autorizat împotriva COVID-19, cu condiția să fi trecut minimum 14 zile de la efectuarea rapelului (în cazul unui vaccin efectuat în două doze) sau a dozei unice (pentru vaccinul efectuat în doză unică). Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba engleză.

sau

  • prezintă o dovadă emisă de către un laborator autorizat în statul de proveniență prin care se confirmă faptul că persoanele au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă. Documentul care atestă infectarea cu virusul SARS-CoV-2 poate fi redactat în limbile engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.

De asemenea, este obligatorie completarea formularului PLF (Passenger Locator Form) prin intermediul paginii de internet https://travel.gov.gr, cu cel puțin 24 de ore anterior efectuării călătoriei, indiferent de statul de proveniență, de către toate persoanele care sosesc în acest stat.

Rămâne în vigoare măsura efectuării în mod aleatoriu, de către autoritățile elene, a unor teste rapide la punctele de control a trecerii frontierei.

Toate persoanele, cu excepția cetățenilor și persoanelor care au rezidența permanentă în statele membre ale Uniunii Europene, statele membre ale Acordului Schengen, Australia, Macedonia de Nord, Emiratele Arabe Unite, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Israel, Canada, Belarus, Bahrain, Noua Zeelandă, Republica Coreea, Qatar, China, Kuwait, Ucraina, Rwanda, Rusia, Arabia Saudită, Serbia, Singapore, Thailanda care intră pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aeriană, rutieră sau maritimă), până la data de 14.06.2021, sunt supuse măsurii de autoizolare la locul de domiciliu/reședință pentru o perioadă de 7 zile. Persoanele care sosesc în Republica Elenă pentru o ședere cu o durată mai mică de 7 zile și care nu sunt incluse în categoria menționată mai sus, trebuie să rămână în autoizolare pe întreaga perioadă în care se află pe teritoriul elen.

Este interzisă circulația pe timp de noapte în intervalul orar 00:30-05:00, cu excepția persoanelor care se deplasează la serviciu ori pentru urgențe medicale. Pentru zonele aflate sub cod roșu închis de alertă epidemiologică, restricția de circulație se aplică în intervalul orar 19:00-05:00 pe tot parcursul săptămânii.

Masca este obligatorie în toate spațiile publice închise și deschise, mai puțin pe terasă sau pe plajă.

Amenda pentru nepurtarea acesteia ajunge la 300 de euro. Restaurantele sunt deocamdată închise la interior, la fel și cluburile. Plimbările pe faleză sau pe mici străzi din Atena sau Salonic sunt permise numai până la ora 24 – atunci când se aplică restricția de circulație pe timpul nopții.

Toate informațiile actualizate în limba română pentru turiștii care vor să meargă în Grecia pot fi găsite pe site-ul oficial la adresa https://travel.gov.gr/

Accesul pe cale terestră se realizează prin punctele de frontieră Promachonas şi Ormenio 24/24 ore, Evzonoi şi Nimfea in intervalul orar 07:00-23:00.

Informații actualizate privind condițiile de călătorie în Grecia puteți găsi și în pagina creată de Ministerul Afacerilor Externe: http://www.mae.ro/travel-conditions/3701#816