Confidenţialitate

Președinta Comisiei Europene, critici în anul alegerilor europarlamentare. Un europarlamentar german o acuză că a zburat prea des cu avionul privat

Preşedinta Comisiei EuropeneUrsula von der Leyen – este criticată că zboară prea des cu avionul privat în deplasările sale, după ce liderul partidului german de extremă stânga Die Linke și europarlamentarul Martin Schirdewan a cerut o listă a zborurilor sale, relatează Der Spiegel. Pe 19 februarie, Ursula von der Leyen își anunța la Berlin candidatura la alegerile europarlamentare de pe 9 iunie, pentru cel de-al doilea mandat ca șefă a Comisiei Europene, din partea Partidului Popular European (PPE) de centru-dreapta.

Conform listei, Von der Leyen a zburat cu un avion privat de 23 de ori pe parcursul anului trecut. În cadrul Comisiei EU s-au efectuat în total 29 de zbouri private în 2023, din care aproximativ 80% sunt reprezentate de deplasările președintei Comisiei, potrivit Der Spiegel.

Ursula Von der Leyen ar fi folosit un avion privat de 3 ori numai în deplasările sale între Bruxelles – în Belgia – și Strasbourg – în Franța – orașele unde se află cele două sedii ale Parlamentului European. Între cele două oraşe există legături cu trenul şi călătoria durează mai puţin de cinci ore, a precizat Schirdewan în remarci publicate miercuri de Der Spiegel.

În anii precedenți, respectiv 2021 și 2022, von der Leyen a călătorit cu avionul privat de 57 de ori în total, potrivit cifrelor raportate de Der Spiegel. La momentul respectiv, un purtător de cuvânt al Comisiei a explicat numărul mare prin faptul că au fost disponibile mult mai puține zboruri regulate din cauza pandemiei de coronavirus. În plus, spre deosebire de multe guverne naționale, Comisia nu are o organizație proprie de zboruri.

Codul de conduită al comisarilor stipulează că „trebuie luate în considerare cu atenţie toate opţiunile, astfel încât taxiul aerian să fie doar ultima soluţie”, scrie Agerpres.

Totodată, având în vedere costurile și criza climatică, politicienii sunt încurajați să călătorească cu trenul sau cu avioane obișnuite pentru călătoriile lor de afaceri.

Datele solicitate de europarlamentarul Martin Schirdewan apar în contextul alegerilor europarlamentare, programate pe 9 iunie, în cadrul cărora von der Leyen va candida pentru a doua oară pentru președinția Comisiei Europene.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Reacții după ce Transnistria a acuzat Chișinăul de presiuni și a cerut Moscovei ajutorul: Guvernul Republicii Moldova respinge „declaraţiile propagandistice” ale Tiraspolului | AUDIO