Confidenţialitate

Urmează-ți visul: Nicoleta așteaptă ziua în care mama ei îi va putea fi alături

Triplă campioană națională, dublă campioană balcanică, dublă medaliată cu bronz la Europene. Un palmares impresionant pentru Nicoleta, o copilă de 14 ani care face lupte libere, sfâșiată între dorul de mamă și dorința de a ajunge campioană olimpică.

Mama Nicoletei a plecat la muncă în Spania pentru a asigura familiei un trai decent, dar pentru a nu-i lua dreptul la o carieră în sport, a decis să o lasă pe fiica ei acasă.

Chiar și cu tot efortul mamei, sunt destule lucruri pe care Nicoleta nu și le poate permite. De exemplu, echipament sportiv, haine de iarnă, sau ca din când în când, să mai iasă cu prietenele ei la un suc.

Nicoleta e copilă blondă, cu ochi albaștri. Zâmbește mai tot timpul și doar mâinile muncite trădează sportul dur pe care îl practică. Luptele libere nu sunt neapărat un sport scump, dar pentru a-și trimite fetele la școală, mama Nicoletei a luat bani cu împrumut. A plecat la muncă în Spania și la un moment dat, speră să îi cumpere fetei și echipamentul de care are nevoie. Până atunci, Nicoleta se descurcă cum poate, spune antrenorul Marian Moraru.

"“La un sportiv de performanță trebuie sa ai 3-4 randuri de echipament. Cand esti in cantonament, nici nu se usuca bine echipamentul, ca pleci iar la antrenament. Se fac si afara, in zapada, ploaie. De multe ori, e imbracata mai sumar. Nu are o helancă sau ceva să își păstreze temperatura corpului. Ea nu spune. Trag bluza de training și atunci văd”, a mărturist acesta.

Cu totul, echipamentele de concurs și antrenament costă cam 1.500 de lei. O sumă importantă pentru familia Nicoletei, unde fiecare leu contează.

Nicoleta locuiește la Cluj opt luni pe an, în cantonamentul lotului național de lupte libere. I se asigură masa și cazarea la cămin. În rest, se descurcă cu 400 de lei pe lună. În fapt, indemnizația de la clubul din Amara și alocația, spune antrenorul Marian Moraru.

“Are și ea nevoie de un sprijin financiar mai substanțial. Merge pe 15 ani, vrea să iasă și ea cu colegii în oraș și să nu spună “nu” și să caute motive. Să meargă la un suc, la un spectacol, ceva. Mai are nevoie și de un pic de relaxare sau de o educație culturală. Dacă stai numai în casă și în antrenamentele astea epuziante nu e ok”, recunoaște Marian Moraru.

Lipsa banilor a făcut-o pe mama Nicoletei să plece la muncă în Spania și să își lase copilul în grija bunicii. Familia o duce un pic mai bine ca acum un an și Nicoleta vorbește aproape zilnic cu mama ei.

Nicoleta așteaptă cu nerăbdare ziua în care mama ei va strânge suficienți bani cât să revină definitiv acasă. Până atunci, muncește zi de zi pentru a-și îndeplini visul de a reprezenta România la Jocurile Olimpice. Împreună, o putem ajuta, iar victoriile ei pot să devină și victoriile noastre.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Urmează-ți visul! O campanie Europa FM realizată cu ajutorul DEDEMAN