Confidenţialitate

Urmează-ți visul: Nicoleta a fost nevoită să se despartă de mama ei pentru a face sport de performanță

Într-un județ depopulat de sărăcie, așa cum este Ialomița, sunt puține familii în care cel puțin un membru nu a plecat să muncească în străinătate. În urma lor, au rămas copii crescuți de mătuși sau de bunici, și în această situație se află și Nicoleta, triplă campioană națională la lupte libere.

Copila de 14 ani din Amara mai are și două titluri de Campionă Balcanică și două medalii de bronz la Europene. Mama ei a plecat la muncă în Spania pentru a-și întreține familia, și își vede fiica de câteva ori pe an. Ar fi putut să o ia pe Nicoleta cu ea, dar asta ar fi însemnat ca fiica ei să renunțe, cel puțin o vreme, la sportul de performanță.

Până acum un an, Nicoleta locuia cu mama și surorile ei în Amara. E drept, într-o casă veche cu 4 camere îngrămădite, în care locuiau cu mătuși, unchi sau verișoare. Cu totul, 10 oameni. Părinții Nicoletei s-au despărțit și de ceva timp, mama nu mai reușea să facă față cheltuielilor, așa că a plecat la muncă, în Spania.

În ultimul an, mama Nicoletei a stat mai mult în Spania, la cules căpșuni ori măsline. Între timp, s-a recăsătorit și s-a mutat cu noul soț la Câmpulung Muscel. Cele două surori ale Nicoletei au plecat cu mama lor. După multe nopți nedormite, familia a decis ca Nicoleta să rămână la Amara.

“Am vrut s-o iau și s-a pus pe plâns. Că îi iau 4 ani cât a muncit și s-a străduit să tragă pentru a ajunge unde e. Maica-mea a zis să nu stricăm viitorul copilului și să rămână la ea”, a mărturisit mama Nicoletei.

Plecarea din Amara ar fi însemnat pentru Nicoleta renunțarea la cariera ei de sportiv, aflată abia la început, dar care pare să decoleze. Până acum, a câștigat trei titluri naționale, două titluri de Campioană Balcanică și două bronzuri la Europene – toate la juniori.

Urmează însă, nu peste mult timp, trecerea la cadeți, apoi, dacă lucrurile merg bine, la seniori, și va veni și momentul pentru care muncește din greu, cu atâtea sacrificii: Vrea să ajungă cu orice preț la Olimpiadă și își ascunde cât poate dorul de mamă.

Pentru moment, Nicoleta a rămas cu bunica ei. Poate suna ciudat, dar a rămas pentru ca la un moment dat, să evadeze definitiv dintr-un destin potrivnic. Pentru asta, trebuie să muncească zi de zi.

“Mereu o sfătuiesc să fie un copil care pleacă din orașul Amara, dar să facă onoare acestui oraș. Aici e o zonă săracă. N-ai nicio perspectivă, n-au niciun tel, cum are Nicoleta. Nu mai au visuri. Și dacă nu visuri, nu ai ce să realizezi”, spune antrenorul Marian Moraru.

Nicoleta visează la o medalie olimpică. Dar până atunci, s-ar mulțumi să își strângă în brațe mama. În principiu, se vor revedea de sărbători și își vor spune ce au făcut în lunile în care nu s-au văzut. Apoi, își vor lua din nou bun rămas și Nicoleta va rămâne să lupte pentru visul ei.

Mama îi mai trimite Nicoletei bani și haine de câte ori își permite. Dar chiar și așa, cât timp se află la Cluj, în cantonament cu lotul național de lupte libere, Nicoleta se descurcă cu 400 de lei pe lună. De fapt, suma reprezintă indemnizația de sportiv de la clubul din Amara.

Nicoleta nu se plânge și e fericită că are ocazia să facă sport de perfomanță. Nu o spune cu subiect și predicat, dar pentru ea, chiar și o ieșire la suc cu colegele e un privilegiu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Urmează-ți visul! O campanie Europa FM realizată cu ajutorul DEDEMAN