Confidenţialitate

Urmează-ți Visul: Alexandra ar putea aduce multe medalii României | AUDIO

Gimnastica artistică este unul dintre cele mai grele și mai frumoase sporturi din lume. Mobilitate, viteză, forță și mult curaj. Sunt calități fără de care nu se poate face performanță în gimnastică.

Alexandra le are pe toate, dar soarta a făcut să se nască în Roșiori de Vede, la mai bine de 100 de kilometri de cel mai apropiat club de gimnastică. Într-o țară care, altfel, se mândrește cu performanțele gimnastelor ei.

În compensație, tot soarta i-a dăruit Alexandrei părinți dispuși să facă orice efort ca ea să își îndeplinească visul.

Deși nu le este ușor, părinții plătesc o chirie la București, unde Alexandra s-a mutat cu bunica ei. În acest fel, copila de 10 ani se poate antrena zilnic, dar își vede părinții doar câteva zile pe săptămână.

Important de știut, sunt și săptămâni cu mai multe antrenamente decât de obicei, în care Alexandra nu își poate îmbrățișa părinții.

“- Cât de greu este sportul ăsta? – După ce te obișnuiești, nu mai e așa greu. Dar la început, poate să fie puțin greu. – Ce era greu? – Păi, îmi era frică pe paralelul mare, cel de sus, să fac rotițe și balansuri. Simțeam cum cad. Până la urmă, m-am obișnuit. Și acum, e foarte bine. – Și care e aparatul tău preferat? – Păi, solul și bârna. Pe sol pot să dansez, pot să mă extind foarte mult. Iar pe bârnă… Nu știu de ce îmi place bârna. – Dar sunt aparate la care ai luat medalii. – Da”, recunoaște Alexandra.

Foarte probabil, ați auzit teoria că din cauza internetului, telefoanelor sau tabletelor, copiii nu se mai joacă și nu mai fac sport. În principiu, cam așa e. Dar mai sunt și excepții. Alexandra, de pildă.

“- De când faci gimnastică? – De 4 ani! – Deci, aveai 6 ani când ai început? – Da. Când eram mică, mă uitam la clipuri cu gimnaste și îmi plăcea și mie să fac ce fac ele. Și l-am rugat pe tati să mă ducă la gimnastică. – Și la ce gimnaste te uitai? –La Nadia Comăneci. – Și ce vedeai la Nadia Comăneci? – Cât de frumos și încordat lucrează. Și cum lua numai note de 10. – Dar cine ți-a explicat cine e Nadia Comăneci? – Nu mi-a explicat nimeni. M-am uitat pur și simplu și am văzut cum o cheamă. Pe urmă am descoperit că e o gimnastă foarte mare. Cea mai bună din România.”, povestește copila.

Deși muncește din greu pentru a călca pe urmele Nadiei, Alexandra recunoaște că în afara gimnasticii, mai sunt cel puțin două lucruri la care se pricepe.

“- Ultima oară am gătit cornuri cu unt. Și cu gem. – Pe cuvântul tău? De la zero? Cu aluat cu tot? – Da. – De unde ai luat rețeta? – Are mami o carte cu rețete și am mai învățat de acolo. Și alte tipuri de dulciuri, și mâncare sărată. – Ce alte dulciuri îți mai ies? – Tiramisu, lava cake. – Hai, lasă-mă! La 10 ani, faci tu lava cake? – Da. Am învățat de la mama. – Bun, și când nu ești la școală și nici nu te antrenezi, ce mai faci? – Desenez în creion, cu umbre. Mai desenez și cu cărbune. – Dar ce desenezi? – Natura moartă, copaci, blocuri și multe pisici. Îmi plac foarte mult. Am și eu una”, spune Alexandra.

Pisica a ajutat-o să treacă mai ușor peste dorul de casă și de părinți. Ca idee, puneți-vă în locul unei copile de 10 ani, născută în Roșiori de Vede. Pentru a face gimnastică de performanță, și-a petrecut ultimii trei ani în București. Ultimii doi, doar cu bunica. Deși nu e neglijabilă, chiria garsonierei din București nu e cea mai mare problemă a părinților. Nu de alta, dar timpul pe care un copil ar trebui să-l petreacă cu părinții, nu se poate cumpăra.

“- În primul an, am stat tot anul cu ea, să se adapteze. – V-ați luat liber? – Nu. Mi-am găsit un job în București, timp de un an. După un an, l-am luat pe Besiktas, pisicul Alexandrei, ca să mai acoperim din lipsa noastră și s-a dovedit o idee foarte bună.

S-a obișnuit cu situația, dar de câte ori avem ocazia să venim să stăm cu ea în București, o facem. De anul asta, am venit și la jumătatea săptămânii să facem teme. Temele au devenit tot mai grele. E vorba de engleză sau lucruri pe care bunica nu le știe”, recunoaște mama Alexandrei, Ana-Maria Nica.

Mulți copii își irosesc talentul, indiferent de sportul pe care îl practică. Alții nu ajung nici măcar să-și descopere talentul, pentru se nasc în localități uitate de lume, în familii preocupate să aibă ce pune pe masă. Însă, Alexandra are șanse să își îndeplinească visul. Nu o să fie ușor, dar părinții vor face totul ca ea să devină gimnastă. Și cândva, visul ei împlinit ar putea aduce României medalii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Urmează-ți visul! O campanie Europa FM realizată cu ajutorul DEDEMAN

Foto: Mircea Vâlcu