Confidenţialitate

Uniunea Europeană va acorda Republicii Moldova sprijin economic, politic și militar, anunță președintele Consiliului UE | AUDIO

Anunțul a fost făcut de către președintele Consiliului Uniunii Europene, Charles Michel, aflat în vizită la Chișinău. Oficialul european a spus că e important să se evite orice agravare a situației provocate de războiul din Ucraina:

„Referitor la sprijinul militar pentru Republica Moldova, au fost luate deciziile. De exemplu, intenționăm să sporim susținerea în ceea ce ține de logistica de apărare cibernetică de exemplu, dar astăzi am discutat cum putem să oferim mai mult sprijin militar, mai multe activități de consolidare a capacităților militare în Moldova. Bineînțeles că nu voi vorbi despre detaliile acestei decizii și o chestiune foarte importantă pentru noi este să evităm escaladări. Nu credem că este inteligent să faci declarații provocatoare despre situația din Republica Moldova sau Transnistria, noi vrem să prevenim incidentele.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a vorbit despre situația din Transnistria, unde, în ultima perioadă, au existat mai multe încercări de a destabiliza stabilitatea și securitatea din această regiune:

„Analizele noastre arată că aceste incidente au fost provocate de forțe pro-război din interiorul regiunii, dar în același timp noi am auzit amenințări care au venit din partea unor generali ruși despre intenția lor de a ajunge până în Transnistria și evident că aceste declarații sunt iresponsabile și îngrijorătoare. Noi încercăm să descurajăm asemenea incidente, evident că forțele de ordine își fac lucrul pe malul drept, nu pot să ajungă pe malul stâng, dar chiar și așa încercăm să facem tot ce putem pentru a descuraja asemenea incidente.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: captură video Facebook / Maia Sandu