Confidenţialitate

Ungurii își alimentează mașinile în țările vecine | AUDIO

Ungurii trec tot mai des granița să-și alimenteze mașinile în țările vecine – Slovacia și România. Potrivit Reuters, în Ungaria, preţul carburanţilor a crescut, după ce guvernul de la Budapesta a eliminat plafonul de preţ în luna decembrie şi a majorat accizele la combustibili.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În timp ce la o benzinărie din oraşul ungar Esztergom litrul de motorină costa zilele trecute 690 de forinţi (adică 1,90 dolari), peste Dunăre, în oraşul slovac Sturovo, litrul de motorină costa 1,6 euro, sau 1,76 dolari. Diferenţa de preţ este mai mică la benzină.

Cu toate acestea, pentru că le este ușor să treacă granița, ungurii din localitățile de la frontieră preferă să facă plinul în cele mai apropiate benzinării din țările vecine – transmite Reuters.

Premierul ungar Viktor Orban se confruntă în prezent cu cele mai dure provocări economice de până acum, în condiţiile în care inflaţia a trecut de 24%, iar economia țării se îndreaptă spre o stagnare în acest an.

În decembrie 2022, guvernul lui Viktor Orban a fost nevoit să elimine măsura de plafonare a preţului de comercializare a carburanţilor, pe fondul unei penurii grave de combustibili.

În acelaşi timp, executivul de la Budapesta a majorat accizele pe carburanţi şi a impus noi taxe vizând profiturile realizate de grupul petrolier ungar MOL din rafinarea ţiţeiului rusesc.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Greva distribuitorilor de carburanți în Italia: Benzinăriile, închise timp de 2 zile. Ce nemulțumire au sindicaliștii | AUDIO