Confidenţialitate

Ungaria prelungește plafonarea prețurilor la unele alimente de bază și combustibili | AUDIO

Guvernul de la Budapesta a extins măsura plafonării prețurilor la unele alimente de bază și combustibili până la 1 octombrie. Cât despre plafonarea dobânzilor la creditele ipotecare, această măsură va rămâne în vigoare până la sfârșitul anului.

Din februarie, Cabinetul Orban a plafonat preţurile unor alimente de bază. De asemenea, Guvernul de la Budapesta a anunţat, în noiembrie, că preţurile la benzină şi motorină nu pot trece de 480 forinţi (1,25 dolari) pe litru la benzinării, sub preţurile actuale.

Acum, aceste măsuri au fost prelungite până la 1 octombrie în cazul alimentelor și carburnaților, iar plafonarea dobânzilor la credite până la sfârșitul anului.

Grupul energetic ungar MOL a cerut retragerea treptată a plafonării ca să nu fie afectată aprovizionarea pe termen lung.

Comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, a cerut Ungariei să suspende vânzarea de combustibil cu preţ diferit pentru maşinile cu plăcuţe de înmatriculare străine pentru că riscă să fie sancționată.

Declanșarea unei procedure de sancționare poate ajunge până la acţiuni în justiţie împotriva Ungariei şi posibile amenzi.

În Ungaria, rata inflaţiei a crescut luna trecută la peste 10%, în timp ce forintul s-a depreciat la un nivel-record faţă de euro, Banca Centrală fiind forțată să majoreze dobânzile.

Despre măsurile luate în Ungaria și despre recentele propuneri din țara vecină a fost întrebat și ministrul Agriculturii, după ședința de Guvern de joi.

Cât despre o reducere a TVA și mai mult, poate chiar la zero pentru alimentele de bază, cum s-a propus în Ungaria, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a spus că ar fi de accord cu o asemenea idee dar că la noi nu a făcut nimeni nicio propunere:

„Noi în momentul de față avem TVA de 9% la alimentele de bază, avem 5% la alimentele ecologice. În momentul acesta credem că aceste măsuri sunt cu efect în piață, în nivelul de cumpărare pe care îl au cetățenii noștri. Dacă se va lua o astfel de decizie la nivel guvernamental, cu siguranță o voi susține.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În România, guvernanții au respins ideea unei plafonări a prețului la alimente și au spus că vor să evite  eventuale dezechilibre – ce ar putea să apară odată cu intervenția statului.