Ungaria are o nouă constituţie, cu puternice accente naţionaliste

Sunt instaurate reforme foarte controversate dorite de premierul conservator Viktor Orban.

Noua constituţie a Ungariei, cu puternice accente naţionaliste, a intrat în vigoare, instaurând reforme foarte controversate dorite de premierul conservator Viktor Orban.

În noua lege fundamentală, denumirea de republică dispare, fiind înscrisă în text o referire explicită la Dumnezeu, potrivit AFP.

Profitând de controlul parlamentar de două treimi a formaţiunii sale FIDESZ, Viktor Orban a dat valoare constituţională unor legi, care nu vor putea fi modificate decât cu o majoritate identică. Este însă puţin probabil că, pe viitor, un guvern să le mai poată modifica.

Spre exemplu, legea stabilităţii financiare impune taxa unică de 16% pe venit şi va face foarte dificilă instaurarea de măsuri fiscale de urgenţă în cazul unui deficit public în pericol.În domeniul politic, constituţia îi face retroactiv pe liderii actualului partid socialist responsabili de crimele comuniste comise până în 1989.

Noua lege fundamentală face referire şi la viaţa privată, decretând embrionul ca fiinţă umană încă de la debutul sarcinii, ceea ce alimentează temerile că avortul va deveni dificil. De asemenea, o căsătorie nu poate avea loc decât între un bărbat şi o femeie, potrivit textului constituţiei, fiind excluse astfel mariajele între persoane de acelaşi sex.

Viktor Orban, mai comentează AFP, denunţat ca autocrat de critici, a remodelat Ungaria în doar 18 luni după bunul său plac, sfidând criticile Uniunii Europene legate de compatibilitatea legilor sale cu dreptul comunitar.