Confidenţialitate

Ungaria: A început procesul traficanților acuzați de moartea prin asfixiere a 71 de migranți

10 dintre cei 11 traficanți trimiși în judecată au fost aduși în sala tribunalului cu juri din Kecskemét, oraşul din sudul Ungariei de unde au închiriat camionul frigorific, cu care i-au transportat pe cei 71 de migranți.

Unul dintre inculpați, de origine bulgară, este judecată în lipsă.

Procesul are loc la aproape 2 ani de la producerea faptelor.

În august 2015, poliția din Austria a găsit abandonat pe o autostradă, în apropiere de frontiera cu Ungaria un camion frigorific în care se aflau 71 de cadavre. 59 de bărbați, 8 femei și 4 copii originari din Siria Irak și Afganistan fuseseră preluați de călăuze, la frontiera Serbiei cu Ungaria. În schimbul banilor, traficanții le-au promis că îi duc în vestul Europei.

Înghesuiți în 14 metri pătrați, fără a avea suficient aer ca să respire, migranții au murit asfixiați în compartimentul închis ermetic al camionului frigorific. Legiștii au stabilit că decesul s-a petrecut pe teritoriul Ungariei.

11 persoane de orgine bulgară, libaneză și afgană care s-au ocupat de transportul migranților surmează a fi judecate: unele pentru tortură,  altele pentru omucidere.

Procurorii au anunțat deja că în cazul a 4 traficanți vor cere închisoarea pe viață. Printre aceștia și șeful rețelei, un afgan în vârstă de 30 de ani, acuzat și că nu a făcut nimic pentru a-i salva pe migranți. Interceptările telefonice au scos la iveală că atunci când migranții se sufocau și țipau că nu au aer, șeful rețelei le-a interzis șoferilor să întredeschidă compartimentul frigorific. ”Dacă mor, să îi descarce într-o pădure din Germania”, a mai ordonat acesta. Aceeași rețea a transportat, timp de 6 luni, cel puțin 1100 de migranți, cărora le cerea între 1000 și 1500 de euro de persoană pentru a-i duce în Austria.