Unde puteți sesiza nereguli în procesul de votare – TEL VERDE

Mai multe organizatii neguvernamentale monitorizează scrutinul și pun la dispoziție linii telefonice gratuite pentru a semnala eventuale nereguli. Asociatia Pro Democratia încurajează alegatorii sa sesizeze faptele de coruptie la TelVerde 0800 070 100 gratuit din orice retea fixa și mobilă.

Asociația Pro Democrația monitorizează organizarea și desfășurarea procesului electoral pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016.

Ca și în cazul scrutinelor anterioare, organizația monitorizează modul în care se aplică legislația în vigoare, respectarea acesteia de către actorii instituționali, politici și din societatea civilă, combaterea intervențiilor arbitrare și neconstituționale asupra normelor legale.

Expert Forum, în parteneriat Funky Citizens, va organiza un centru de informare și asistență electorală pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie. Vom pune la dispoziția tuturor celor interesați platforma www.votcorect.ro și numărul de telefon Telverde 0800 080 200, prin intermediul cărora vom răspunde celor mai frecvente întrebări legate de ziua votului și vom oferi asistență pentru sesizarea neregulilor.

Platforma online conține un formular prin care orice cetățean poate sesiza nereguli din campania electorală sau din ziua votului. Fiecare dintre sesizările transmise va fi atent analizată, vom răspunde și vom acorda asistență, unde este cazul.Aceasta va include și o secțiune cu răspunsuri la întrebările cele mai frecvente legate de votare: proceduri de vot, proceduri legate de organizarea alegerilor, decizii ale birourilor electorale, regulile de observare sau cele de sesizare a neregulilor.

Telefonul Telverde 0800 080 200 va funcționa pe 11 decembrie între orele 6 – 22. Apelurile sunt gratuite din rețelele Telekom (Romtelecom, Cosmote), Orange, Vodafone, RDS și UPC.

Alegătorii din străinătate pot suna la +40212039020, număr taxabil confirm tarifelor practicate de rețeaua telefonică a utilizatorului.

CE PEDEPSE RISCĂ CEI CARE ÎNCALCĂ LEGEA

Persoanele care oferă sau dau bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat riscă o pedeapsă cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Fapta persoanei care votează de două sau mai multe ori se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

La aceste alegeri se folosește Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, iar toate incidentele semnalate de acest Sistem vor fi comunicate prin mijloace electronice către Centrul Național de Conducere Integrată al Ministerului Afacerilor Interne pentru demararea cercetărilor.

Persoanele care votează fără a avea acest drept, introduc în urnă mai multe buletine de vot decât au dreptul, utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals riscă o pedeapsă cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

De asemenea, se pedepsește cu amendă violarea prin orice mijloace a secretului votului. Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secției de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi se sancționează cu amendă de la 1.500 la 4.500 lei.

Continuarea propagandei electorale, precum şi sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit partid politic, o anumită alianţă politică, alianţă electorală, organizație a cetățenilor aparținând unei minorități naționale ori un candidat independent se pedepsește  cu amendă de la 4.500 la 10.000 lei.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS