Confidenţialitate

Un virus al maimuţelor similar cu Ebola riscă să treacă la om

Deja endemică în rândul primatelor africane sălbatice şi cunoscută drept cauzând simptome letale asemănătoare Ebola, o familie de virusuri este ”pregătită” să treacă la om şi să se transforme într-o nouă pandemie pentru animale şi populaţie, avertizează o cercetare efectuată de Universitatea Colorado din Boulder şi publicată vineri în revista Cell, relatează Agerpres.

Considerat o ameninţare critică pentru maimuţele din specia Macac, acest virus de tipul arteriviridae nu a infectat până în prezent nicio fiinţă umană, dar autorii studiului (care-l compară cu virusul HIV, provenit de la maimuţele africane) cer vigilenţă din partea comunităţii sanitare mondiale, pentru a preveni o nouă pandemie.

”Acest virus de origine animală a descoperit cum să pătrundă în celulele umane, cum să se multiplice şi să ocolească unele dintre cele mai importante mecanisme imunitare care speram că ne-ar proteja de un virus provenit de la animale. Iar acesta este un lucru destul de rar”, remarcă autoarea principală a cercetării, Sara Sawyer, specializată în biologie moleculară.

În lumea întreagă, există mii de virusuri care se transmit numai între animale, dar în ultimele decenii tot mai multe dintre aceste virusuri au reuşit să treacă la om, cum este cazul Sindromului Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) în anul 2012, cel al coronavirusului Sindromul Respirator Acut Sever (SARS-CoV) în 2003 şi cel al SARS-CoV-2, care a provocat pandemia de Covid.