UPDATE Premierul grec Alexis Tsipras se declară pregătit să accepte condițiile creditorilor externi, scrie Financial Times. Liderii europeni resping propunerea – surse

UPDATE: ”Propunerile Greciei sunt foarte greu de acceptat” – iată reacția liderilor europeni după ce premierul grec Alexis Tsipras a anunțat că va accepta condițiile impuse.

Informația nu este confirmată încă oficial, însă surse citate de agenția de știri Reuters susțin că liderii europeni nu ar fi de acord cu propunerile Guvernului de la Atena.

Este citat inclusiv ministrul de Finanțe al Germaniei, Wolfgang Schauble, care a spus că, în realitate, nu s-a schimbat nimic și oferit un răspuns mai mult decât tranșant: ”un eventual nou acord trebuie făcut în alte condiții, cele de săptămâna trecută nu mai sunt valabile”.

 

 

Potrivit Financial Times, Alexis Tsipras le-a trimis oficialilor de la Bruxelles o scrisoare în care spune că acceptă propunerile, cu doar câteva schimbări minore.

Schimbarea de poziție a Guvernului de la Atena ar putea relansa negocierile cu creditorii internaționali.

 

Potrivit Financial Times, scrisoarea a fost trimisă de premierul grec Alexis Tsipras noaptea trecută.

În document, șeful Guvernului de la Atena spune că acceptă toate condiţiile propuse de creditorii Greciei weekend-ul trecut, cu doar câteva schimbări minore.

Între altele, Alexis Tsipras dă de înțeles că vrea să se întoarcă la masa negocierilor pentru a obține prelungirea programului de susținere expirat ieri – DAR și de acordare a unuia nou, în valoare de peste 29 de miliarde de euro.

In scrisoarea intrată în posesia jurnaliștilor de la Financial Times, Tsipras mentioneaza că va accepta toate reformele cerute, inclusiv cele legate de sistemul de pensii și de nivelul Taxei pe Valoare Adăugată.

În cazul TVA, premierul grec are însă o singură condiție: în cazul insulelor grecești, taxa să rămână neschimbată.

De precizat că Guvernul de la Atena nu a oferit niciun punct de vedere oficial – după ce această scrisoare a fost publicată de Financial Times.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS