Un mic sat din Germania, noul centru geografic al UE, în era post-Brexit

Gadheim, un sat minuscul din landul german Bavaria, va deveni în 2019, în era post-Brexit, noul centru geografic al ţărilor ce alcătuiesc Uniunea Europeană, informează AFP.com.

Drapelul Uniunii Europene care este arborat în piaţa centrală din Gadheim, un sat minuscul din Bavaria, reprezintă singurul indiciu care pare că poate să explice sosirea în număr mare a reprezentanţilor presei din lumea întreagă în acel ”colţ pierdut” din Germania.

Câteva case sunt răspândite pe colinele din această regiune viticolă din sudul Germaniei, jalonând o şosea mărginită de câmpuri pe care au fost ridicate şi câteva eoliene.

În 2019, la sfârşitul perioadei prevăzute de negocieri pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, cei 89 de locuitori din Gadheim se vor afla în centrul geografic al UE, potrivit specialiştilor de la Institutul Geografic Naţional (IGN) din Paris.

Cei mai mulţi dintre localnici au aflat vestea de la radio, afirmă Jürgen Götz, primarul din Veitshöchheim, o comună apropiată. Gadheim este un sat prea mic pentru a avea un primar.

”Am crezut că era o glumă de 1 aprilie”, a declarat, amuzat, edilul german.

Însă locuitorii din Gadheim sunt foarte mândri de atenţia pe care mass-media a început să o acorde regiunii lor bucolice. Ei au ridicat deja un drapel al UE în piaţa centrală a satului.

”Soţul meu a spus întotdeauna că noi suntem centrul lumii”, a glumit Inge Diek, care locuieşte în Gadheim şi este reprezentantă a Federaţiei Germane a Agricultorilor.

”Există o legendă locală potrivit căreia Dumnezeu a sărutat Terra o singură dată, în locul în care se află Veitshöchheim. Gadheim face parte din această comună”, a spus primarul Jürgen Götz.

Localnicii din Gadheim au creat şi un grup din WhatsApp pentru a se amuza împreună pe seama celebrităţii recent dobândite şi pentru a semnala poziţia satului lor pe hărţile online.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS