Un manuscris al matematicianului Alan Turing a fost vandut cu 1 milion de dolari

Un manuscris al celebrului matematician Alan Turing a fost vândut la licitație cu 1 milion de dolari.

Volumul are 56 de pagini și a aparținut savantului care a reușit să descifreze codul Enigma folosit de naziști în Al Doilea Război Mondial.

Cazul său a fost subiect de film: lungmetrajul The Imitation Game, cu Benedict Cumberbatch în rolul matematicianului, a câștigat anul acesta Oscarul pentru cel mai bun scenariu adaptat.

Britanicul Alan Turing, un geniu în domeniul matematicii, este cel care a condus echipa de experţi în criptografie care a reuşit să spargă codul Enigma.

Acesta era folosit de nazişti pentru a comunica în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar reușita savantului britanic a grăbit încheierea războiului.

Manuscrisul datează din 1942 şi a fost lăsat moştenire de Turing bunului său prieten. Cele 56 de pagini conțin numeroase formule matematice la care a lucrat Alan Turing şi care au stat la baza informaticii.

Alan Turing s-a sinucis în 1954 – după ce fusese condamnat pentru că era homsexual și obligat să urmeze un tratament hormonal.

Povestea sa este subiectul filmului The Imitation Game.

Rolul matematicianului este jucat de Benedict Cumberbatch – actorul a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun actor.

The Imitation Game și-a adjudecat însă trofeul pentru ‘cel mai bun scenariu adaptat’.