Confidenţialitate

Un desen stradal în care Papa Francisc joacă ”X şi 0”, îndepărtat de ”Poliţia bunei-cuviinţe”

Un desen stradal de mari dimensiuni în care Papa Francisc este prezentat sub forma unui artist în graffiti care joacă ”X şi 0” folosind simbolul păcii, realizat pe un zid din apropiere de Vatican, a fost îndepărtat de ”Poliţia bunei-cuviinţe” din Roma, miercuri, la doar câteva ore după ce a fost realizat de un artist italian, potrivit Reuters.

Desenul îl prezintă pe Papa Francisc urcat pe o scară, jucând ”X şi 0” pe zidul unei clădiri, dar folosind simbolul internaţional al păcii în locul cifrei zero, în timp ce un membru al Gărzii Elveţiene de la Vatican, purtând uniforma tradiţională a acestei gărzi de elită, stă de pază şi priveşte spre colţul clădirii, pentru a-l avertiza pe Suveranul Pontif dacă vine vreun trecător sau vreun poliţist.

Artistul Mauro Pallotta, care îşi semnează operele cu acronimul ”Maupal”, a pictat desenul pe o coală mare de hârtie în studioul său şi l-a lipit apoi pe faţada unei clădiri din apropiere de Vatican, în noaptea de marţi spre miercuri.

În primele ore ale după-amiezei de miercuri, o furgonetă maro pe care scria ”Poliţia bunei-cuviinţe din Roma” a sosit la faţa locului. Din ea au coborât mai mulţi angajaţi municipali care au dezlipit desenul de pe faţada clădirii folosind o serie de spray-uri cu aer comprimat.

Presa locală a criticat acţiunea întreprinsă de ”Poliţia bunei-cuviinţe” pentru îndepărtarea desenului, în timp ce numeroase alte opere în graffiti, urâte, afectează aspectul multor clădiri, iar pungile de gunoi se acumulează pe trotuare, din cauza unei greve a muncitorilor din serviciul de salubritate.

Anul trecut, aceeaşi ”Poliţie a bunei-cuviinţe” a îndepărtat o altă creaţie a artistului Mauro Pallotta, realizată în acelaşi cartier. Acel desen îl prezenta pe Papa Francisc sub forma super-eroului de benzi desenate Superman decolând spre cer şi purtând în braţe o servietă pe care era scris cuvântul spaniol ”valores”, care se pretează unui joc de cuvinte, deoarece înseamnă atât ”valori”, cât şi ”credinţe religioase”.