Ultimele pregătiri pentru Euro 2016

Mai sunt 3 zile până la lovitura de începere a Campionatului European de Fotbal 2016. Pregătirile vizează în special măsurile de siguranță, iar în ultimele zile și pe limitarea efectelor inundațiilor, dar și a protestelor anunțate, care vor afecta și transportul în comun.

24 de echipe. 51 de meciuri. 10 stadioane din regiunea Parisului și din alte 6 orașe ale Franței.

Sunt așteptați peste 10 milioane de turiști. Nu toți au cumpărat, însă, bilete la meciuri. Mulți vor vedea partidele în așa numitele zone ale fanilor, unde se vor reuni suporterii. Fiecare oraș va avea o astfel de zonă.

La Paris, de exemplu, sunt așteptați 100 de mii de oameni în zona rezervată fanilor, lângă Turnul Eiffel. Fostul șef al politiei franceze e de părere, însă, că amenajarea unor astfel de zone ar oferi teroriștilor “o șansă la un masacru”.

În ultimele zile s-au făcut mai multe simulări de atentate pentru a se testa capacitatea de reacție a forțelor de ordine.

mascota-euro-2016

Un francez, care pregătea 15 atentate în Franța înaintea și în timpul Campionatului European de Fotbal Euro 2016, a fost arestat la 21 mai în Ucraina, după ce a fost prins cu un adevărat arsenal de război asupra lui.

O atenție importantă se va acorda și transportului în comun, mai ales că în Franta au loc deja de mai multe greve și proteste.

Unele au fost anunțate de reprezentanții metroului, dar și de cei ai transportului în comun la suprafață.

În total, peste 90.000 de oameni se vor ocupa de securitate pe durata de o lună a lui Euro 2016. Competiţia de fotbal devine astfel cel mai mare eveniment organizat în Franţa în termeni de securitate.

Ici-colo se simte, însă, atmosfera de sărbătoare pentru un eveniment de o asemenea amploare.

Magazinele de suveniruri sunt pline de tricouri, mingi, magneți sau calendare cu echipele participante și cu Mascota Campionatului un băieţel în echipament de fotbalist alb-albastru şi cu o pelerină roşie. Pe tricou este scris numărul 16.

Emoțiile pentru România vor începe încă din prima zi, la meciul de deschidere cu reprezentanța Franței. Aceasta din urmă este cotată, de fapt, cu cele mai mari șanse la câștigarea Campionatului. România – pe locul 20 din 24.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS