Confidenţialitate

Ultimatul pentru rezistența ucraineană de la Severodoneţk. Zelenski admite “pierderi dureroase”

Ministerul rus al Apărării a anunțat că le oferă “şansa” de a se preda, miercuri, luptătorilor ucraineni adăpostiţi în uzina chimică Azot din estul oraşului Severodoneţk.

Kievul susține că a cerut Moscovei să instituie un coridor umanitar de evacuare, pentru a permite civililor să plece din combinat, după ce toate podurile care leagă Severodoneţk de teritoriile controlate de forţele ucrainene au fost aruncate în aer de armata rusă.

Ucraina a suferit “pierderi dureroase” la Severodoneţk şi în regiunea Harkiv, a admis, marți seară, preşedintele Volodimir Zelenski.

Într-un discurs nocturn, acesta a reluat că Ucraina are nevoie acum de arme antirachetă moderne, adăugând că nu ar putea exista vreo justificare ca aliații să întârzie livrarea acestora.

Cerându-le compatrioților să reziste, Volodimir Zelenski a punctat că eliberarea Hersonului este, la momentul actual, un obiectiv militar strategic pe frontul sudic.

Pe frontul de război din estul Ucrainei a murit Roman Ratushnyi, unul dintre eroii revoluției Euromaidan, care a forțat fuga președintelui pro-rus Viktor Ianukovici.

Tânărul activist anticorupție avea doar 24 de ani, fiind ucis în luptele date în regiunea Izium.

“Nimeni nu ştie să spună ce ne vor aduce următoarele săptămâni, următoarele luni. Vom face totul pentru a continua să stopăm efortul de război al Rusiei, să-i ajutăm pe ucraineni şi armata lor şi să continuăm negocierile”, le-a transmis președintele francez Emmanuel Macron, marți seară, militarilor aliaţi din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Liderul de la Paris se află într-o vizită oficială în România.

Papa Francisc a denunţat ”ferocitatea” trupelor invadatoare împotriva poporului ucrainean, prin folosirea mercenarilor pe font.

Într-un interviu, Suveranul Pontif a refuzat, totuși, ”să reducă” războiul la o ”distincţie între buni şi răi”.

De-a lungul celor peste o sută de zile de conflict armat în Ucraina, Papa şi-a multiplicat îndemnurile la pace, condamnând industria armamentului.